Πολιτικη & Οικονομια

«Θησαυρός» 600 εκατ. ευρώ από γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

Τι αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυπριακή ΑΟΖ
Κυπριακή ΑΟΖ © EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE

Από το βήμα του συνεδρίου «Med Petroleum Summit», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, επεσήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, που είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019. Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.

Ο κ. Μπασιάς παρουσίασε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με την Ανατολική Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.  Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρισ. κυβικών ποδιών!

Παράλληλα η ΕΔΕΥ προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της που περιλαμβάνουν την προώθηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά , με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών που θα εμπλουτίσουν την πληροφορία για την περιοχή. Σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛΠΕ, το οποίο υποχρεωτικά από την σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος. Το τρίτο βήμα είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή, κ.α.)

Μιλώντας σήμερα, στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας με εκείνες της περιοχής όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ και στις αντίστοιχες ομοιότητες που υπάρχουν στις περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Καλυψώ και Ονησίφορος στην Κύπρο.

Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα αποθέματα είναι σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ τα κοιτάσματα πετρελαίου υπολογίζονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τα κρατικά κέρδη από τα κοιτάσματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών και τα χρήματα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την έναρξη υπογραφής των συμβάσεων εκμετάλλευσης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ