Πολιτικη & Οικονομια

Σκουρλέτης: Μακάρι η απλή αναλογική να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skourletis.jpg
MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η κυβέρνηση την πρόταση για απλή αναλογική με στόχο να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. 

«Ο εκλογικός νόμος, η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον Real Fm και τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, που έχει ωριμάσει, έγκαιρα, πριν από τις εκλογές».

«Αν διαμορφωθούν εκείνοι οι όροι που θα οδηγήσουν σε μία επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν είχαν υποστηρίξει την πρόταση, πολύ ευχαρίστως, το συντομότερο δυνατόν να τη φέρουμε» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και αναφερόμενος στη Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι είχε θέσει και άλλες προϋποθέσεις, όπως το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια τέτοια συνολική συζήτηση. Ούτως ή άλλως η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους για τις μεθεπόμενες εκλογές, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Οι τρεις κάλπες, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές ήταν δρομολογημένες για τον Μάιο του '19. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς αυτό που πήραμε ως πρωτοβουλία είναι αυτή η δια νόμου σύμπτωση αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών να σταματήσει και να επαναφέρουμε την προηγούμενη πρακτική, όπου γίνονταν τον Οκτώβριο. Ενδεχομένως, είναι πιθανόν να συμπέσει η ημερομηνία αυτή με τις εθνικές εκλογές. Αν συμπέσει, καλώς να συμπέσει. Ολο το άλλο σενάριο, είναι ελεύθερη η δημοσιογραφία να κάνει τις κρίσεις και τα σενάρια της» σημείωσε και κατέληξε:

«Μπορεί αυτή η συζήτηση να μας οδηγήσει σε μία αναμόρφωση των διοικητικών ορίων της Β' Αθήνας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι και αυτή η αλλαγή απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Ισχύει, ότι ισχύει για τον εκλογικό νόμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ