- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνωμοσίες και παιχνίδια κατασκοπίας στην ΕΥΠ – Φούσκα το σχέδιο «Πυθία»;
O Κώστας Καραμανλής φέρεται να γνώριζε από το 2009 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την υπόθεση
Ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια έπεσε αυλαία για την περίφημη υπόθεση «Πυθία». Μια ιστορία που είχε ως στόχο να στηρίζει το αφήγημα ότι ο Κώστας Καραμανλής έχασε την εξουσία καθώς οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την υποτιθέμενη προσέγγιση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πούτιν και τη Ρωσία.
Ανώτατος παράγων την ΕΥΠ, στο πλαίσιο κλειστής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, αποκάλυψε, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικά έγγραφα, ότι η «Πυθία» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια φούσκα. Ευνοημένοι πολλοί και διάφοροι προκειμένου ν α παίξουν παιχνίδια κατασκοπείας στην ΕΥΠ, να παραπλανήσουν θεσμούς και Δικαιοσύνη, να αποκρύψουν κρίσιμα ντοκουμέντα και να αφήσουν να σέρνεται όλα αυτά τα χρόνια ένα ψέμα, μια σκευωρία, ένα παραμύθι για δήθεν σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η υπόθεση Πυθία
Η υπόθεση ξεκίνησε κινηματογραφικά στις 12 Ιανουαρίου του 2009 όταν ο διοικητής του παραρτήματος της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, συνέταξε άκρως απόρρητη αναφορά προς τα κεντρικά της Υπηρεσίας αποκαλύπτοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής είχε στοχοποιηθεί από τρομοκράτες-δολοφόνους και ότι η ζωή του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.
Οι πληροφορίες του «σταθμάρχη» ΕΥΠ Θεσσαλονίκης, αστυνομικού ως προς την πρότερη επαγγελματική του ιδιότητα, προέρχονταν από μια πηγή με την κωδική ονομασία ΘΣ13, η οποία είχε με τη σειρά της ενημέρωση από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).
Στις 13 Μαρτίου του 2009 υπήρξε δεύτερη αναφορά, με αριθμό 53/13-3-09 και με υπογραφή του τότε διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό το σημείωμα, η FSB, η οποία από το 2008 είχε εμπλακεί στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Κώστα Καραμανλή, ενημέρωσε ότι μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, με διάφορα αυτοκίνητα παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό στη διαδρομή από το Μαξίμου ως το σπίτι του στη Ραφήνα. Έψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουν την φονική τους επίθεση. Η οποία, όμως, μάλλον απετράπη, καθώς οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες υποτίθεται πως έτρεψαν σε φυγή τους επίδοξους τρομοκράτες.
Σύμφωνα με το δεύτερο προαναφερθέν ενημερωτικό σημείωμα, κατά την περίοδο 20-25 Απριλίου του 2008 υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα σε πράκτορες της FSB και στην ομάδα τρομοκρατών που θα δολοφονούσε τον Καραμανλή. Για τη «μάχη» δεν υπάρχουν ακριβείς ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Οι τρομοκράτες εξαφανίστηκαν αστραπιαία, εγκατέλειψαν όμως οχήματα επί τόπου. Μέσα σε αυτά βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, χάρτες και ξηρά τροφή. Κατά την εκτίμηση της FSB οι τρομοκράτες ανήκαν σε δυτικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες δρούσαν σε συνεργασία με ισραηλινούς πράκτορες -όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του ενημερωτικού σημειώματος, βάσει των πληροφοριών του.
Ωστόσο, το παράξενο είναι ότι αυτά τα ευρήματα στα αυτοκίνητα των επίδοξων δολοφόνων απλώς δεν τα είδε ποτέ κανείς. Αν και σημαντικά πειστήρια, δεν έφτασαν ποτέ στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το γεγονός της εξαφάνισής τους δημιουργεί αυτομάτως καίρια ερωτηματικά. Μια ενδεχόμενη εξήγηση, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το protothema.gr, είναι ότι ίσως κάποιο μακρύ χέρι φρόντισε να τα κρύψει από την διερεύνηση της υπόθεσης. Λέγεται, μάλιστα, ότι εστάλησαν στη Μόσχα. Αλλά αυτή η εκδοχή δεν είναι η μόνη.
Ειδικά για το μυστήριο των πειστηρίων υπάρχει ένα ένα τρίτο απόρρητο έγγραφο με κωδικό 509 και ημερομηνία σύνταξης 17-3-2009. Σε αυτό αναφέρεται ότι, παρά τις προσπάθειες να ελεγχθεί η αξιοπιστία του προηγούμενου ενημερωτικού σημειώματος, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο. Δηλαδή δεν επιβεβαιώνονται τα περί συμπλοκής μεταξύ Ρώσων και άγνωστων «τρομοκρατών» στη Νέα Μάκρη.
Ως εκ τούτου, η ΕΥΠ εκτιμά ότι οι πληροφορίες για την όλη υπόθεση δόθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους, με σκοπό την παραπλάνηση και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων, κυρίως για να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους συμμάχους της, σε Δύση και Ισραήλ.
Τα δύο πρώτα ενημερωτικά σημειώματα είναι γνωστά, όχι όμως και το τρίτο, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη. Το ότι για αυτό το περιεχόμενο αυτού του εξαφανισμένου σημειώματος είχαν ενημερωθεί τότε, τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, δεν κάνει καμία διαφορά. Απλώς αναδεικνύει τις ρίζες ενός παρα-μηχανισμού που είχε διαβρώσει επί σχεδόν δέκα χρόνια, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
To πρόσωπο δε που φέρεται να εξαφάνισε το επίμαχο σημείωμα που αναφέρεται παραπάνω, επανέρχεται στο προσκήνιο σχετικά με συνωμοσία, όπως κάνουν λόγο δημοσιεύματα, κατά της νυν ηγεσίας της ΕΥΠ.
Τρεις εφημερίδες, «Τα Νέα», η «Καθημερινή» και η «Αυγή», αποκαλύπτουν σε πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ τους την Παρασκευή ένα «κατασκοπικό θρίλερ» με στόχο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τον διοικητή της Γιάννη Ρουμπάτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.