Πολιτικη & Οικονομια

Οι αυξήσεις - φάντασμα

Στην πραγματικότητα επί τόσους μήνες το κράτος παρανόμως παρακρατούσε λάθος ποσό

114852-718221.jpg
Μάριος Γεωργίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
centr.jpg

Εντυπωσιακές είναι τελευταία οι προσπάθειες του φιλοκυβερνητικού τύπου να παρουσιάσει μία άλλη πραγματικότητα από αυτήν που βιώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σημερινό πρωτοσέλιδο: «ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ 198.349 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ». Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική.

ef1.jpg

Στην πραγματικότητα επί τόσους μήνες το κράτος παρανόμως παρακρατούσε λάθος ποσό για την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό που συμβαίνει από σήμερα είναι ότι η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), θα γίνεται στο σωστό ποσό - δηλαδή στα καταβαλλόμενα ποσά των επικουρικών συντάξεων.

Μάλιστα η διόρθωση στο ποσό δεν αφορά ούτε καν όλους τους συνταξιούχους, παρά μόνο όσους λάμβαναν υψηλή επικουρική πάνω από 300 ευρώ το 2011 και συγκεκριμένα τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (πρώην ΤΕΑΔΥ), πρώην εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), τραπεζοϋπαλλήλους της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ) και προσωπικό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ).

Επίσης, όπως το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται, η επιστροφή σε αυτούς του 198.349 συνταξιούχους θα είναι 20 ευρώ το μήνα για 144.727 συνταξιούχους, από 20 έως 40 ευρώ το μήνα για 40.683 συνταξιούχους, από 40 έως 60 ευρώ το μήνα για 12.862 συνταξιούχους, από 60 έως 83 ευρώ το μήνα για 77 μόλις δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.

Την ίδια στιγμή αυτό που δεν λέει το Υπουργείο Εργασίας είναι το πότε θα επιστρέψει τα αναδρομικά που χρωστάει στους συνταξιούχους από τη λάθος παρακράτηση που έκανε επί τόσους μήνες! Άρα όχι μόνο για αυξήσεις δεν πρόκειται, αλλά για αποκατάσταση λάθους, αλλά και αυτό ακόμα, κατά το ήμισυ. Αφού ακόμα τους χρωστάει χρήματα!

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του τότε υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στην ΕΡΤ οι επικουρικές επί ΣΥΡΙΖΑ με τον επαναϋπολογισμό τους κόπηκαν άνω του 40%! (7/9/2016 - Γ. Κατρούγκαλος: «Και είναι ακριβές αυτό που λέτε υπήρχαν περικοπές που ξεπέρασαν το 40%»).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ