Πολιτικη & Οικονομια

Στο σφυρί ακίνητα για χρέη προς το Δημόσιο - Σήμερα οι πρώτοι πλειστηριασμοί

«Δεν αφορά πρώτη κατοικία αλλά μαγαζιά και οικόπεδα», το σχόλιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε φωτιές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πραγματικότητα γίνονται σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο παρά τις ρητές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το περιβόητο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Η αρχή με τα σπίτια των πολιτών έγινε με τους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες και πλέον σειρά παίρνει και το Δημόσιο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction είναι έτοιμη να δεχτεί προσφορές, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί και έχει την οικονομική επιφάνεια να αποκτήσει ακίνητα και οικόπεδα με ένα κλικ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι έπειτα από δύο άγονους πλειστηριασμούς η τιμή μπορεί να «πέσει» ακόμα και κάτω από την εμπορική αξία, δεν αποκλείεται πολλά από αυτά που θα βγουν στο σφυρί να πωληθούν «αντί πινακίου φακής».

Ποιοι προστατεύονται

Η διάταξη που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το Δημόσιο ψηφίστηκε προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα επιτρέπονται στο εξής οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για χρέη των πολιτών προς το κράτος.

Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, θα μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατοικία δεν διασφαλίζεται για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες - ταμεία) εκτός αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς τις τράπεζες και υπάγεται στο νόμο Κατσέλη.

Οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων προς πώληση ξεκινούν από 96.000 ευρώ και φτάνουν έως και 600.000 ευρώ.

Εικονική πραγματικότητα

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ακόμα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζουν στη δική τους πραγματικότητα και θεωρούν ότι η τωρινή κατάσταση δεν ακυρώνει το προεκλογικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Ενδεικτική είναι η περίπτωση του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινό (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος διευκρίνισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε υποσχέθηκε προεκλογικά «κανένα μαγαζί στα χέρια τραπεζίτη».

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την αρχική του δήλωση και τις διευκρινίσεις που κλήθηκε να δώσει άρον άρον μετά τον σάλο που προκάλεσε...