Πολιτικη & Οικονομια

Η εβδομάδα του Forrest Gump 441

Μέλος του συλλόγου, για την επέκταση της ώρας του πρωινού στα ξενοδοχεία, μέχρι τις 12.00

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 441
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43687-98115.jpg

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος εντοπίζει το συμβολισμό που κρύβει η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το κανάλι της Βουλής...

Η πρακτική απορία της εβδομάδας
Έστω ότι για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να γίνουν 2.000 απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα στο καλοκαίρι. Και έστω ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ απολύονται 2.656. Όμως στη συνέχεια, με το νέο σχήμα, προσλαμβάνονται πάλι 1.200. Άρα στην πραγματικότητα, έχουν απολυθεί (2.656 μείον 1.200), 1.456. Πάλι δεν χρωστάνε άλλους 544;


Η «απόλυτη μεταρρυθμιστική ιδέα» της εβδομάδας
Επειδή ακόμα και το να παριστάνεις τον ευρωπαϊστή για να σου δίνουν κανένα φράγκο είναι μερικές φορές κουραστικό και επειδή δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις επ’ άπειρον με τις «απολύσεις» και ούτε να πηγαίνεις κόντρα στην ίδια σου τη φύση («Διορίζω άρα Υπάρχω Πολιτικά»), η λύση είναι η εξής: Να δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα συμβασιούχων, που δουλειά τους θα είναι να υποδύονται τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτοί, κάθε φορά που έρχεται η τρόικα και θα πρέπει να παρουσιαστεί έργο, θα απολύονται επιδεικτικά. Και μόλις φεύγει η Τρόικα θα ξαναπροσλαμβάνονται για να ξανααπολυθούν την επόμενη φορά κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από το πολιτικό κόστος που αποφεύγεται, δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας, με σύμβαση μάλιστα αορίστου χρόνου, αφού το κόλπο με τις εικονικές απολύσεις θα μπορεί να επαναλαμβάνεται επ’ άπειρον!


Η κωμική σύμπτωση της εβδομάδας
Την περασμένη Δευτέρα, την ώρα ακριβώς που κάνουν δηλώσεις οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μετά τη σύσκεψή τους, το πρόγραμμα του Mega στην ψηφιακή πλατφόρμα έγραφε ότι παρακολουθούμε την εκπομπή «Με τα παντελόνια κάτω».


Το «αυτοκάρφωμα» της εβδομάδας
Ο συνδικαλιστής που, σύμφωνα με μαρτυρίες, όση ώρα εξέπεμπε η Έλλη Στάη στο απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ πήγε στο κοντρόλ, χαστούκισε τον πρόεδρο των ηχοληπτών και πατούσε όποιο κουμπί έβρισκε προκειμένου να διακόψει την εκπομπή, γιατί δεν ενέκρινε τους καλεσμένους. Συμπέρασμα: Να γιατί καμιά φορά, πρέπει να δουλεύεις κιόλας. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου είναι χρήσιμο να ξέρεις με ποιο ακριβώς κουμπί πέφτει μαύρο στην οθόνη, ώστε να μη δοκιμάζεις στην τύχη.


Η περίεργη σιωπή της εβδομάδας
Οι διάφοροι κύκλοι (και τα τετράγωνα και οι ρόμβοι και γενικά οι κολαούζοι του Καραμανλή, που συνήθως μόλις τους θίξεις την περίοδο της διακυβέρνησής τους χτυπιούνται σαν μανιάτισσες μοιρολογίστρες και στέλνουν μηνύματα λατρείας στον πρώην πρωθυπουργό τους, γιατί τώρα που τους πετάνε κατευθείαν στη μούρη την κατηγορία περί κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας τα τελευταία χρόνια (τι κάνει νιάου-νιάου;) σφυρίζουν αδιάφοροι; Σαν να λένε, «δεν εννοεί εμάς, μωρέ...»


Η νέα πολιτική παράμετρος της εβδομάδας
Η ειδική μορφή πολιτικής ζωής που ονομάζεται «Σύμβουλος Σαμαρά». Κάτι ανάμεσα σε Υπεύθυνους Δημοσίων Σχέσεων και σε «Κολλητούς-του-Αρχηγού-που-δεν-κολώνουν-και-τσαμπουκαλεύονται-στα-social-media». Στη γειτονίτσα τους το Twitter είναι κάτι σαν το καφενείο του χωριού. Όπως πάντα με τους συμβούλους, ισχύει το αξίωμα ότι όσο πιο δεξιά κινούνται, τόσο πιο άγαρμπες συμβουλές για σύγκρουση δίνουν. Και, φυσικά, χωρίς plan B σε περίπτωση αποτυχίας. Γιατί στο σύμπαν του ακροδεξιού τσαμπουκαλή εκείνο που μετράει είναι το σπασμένο αυγό, όχι η σωστή ομελέτα.


Οι γκαντέμηδες της εβδομάδας
Τα 18 άτομα που προσελήφθησαν ύστερα από πιέσεις του Σίμου Κεδίκογλου στην ΕΤ-3, πέντε μέρες πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.


Η ερώτηση της εβδομάδας
«Ρε φιλαράκι, μήπως σου περισσεύει κανένα success story, να πάρω μια τυρόπιτα;


Η απάνθρωπη θέση εργασίας της εβδομάδας
Χιουμορίστας που προσπαθεί να συγκρατηθεί ακούγοντας το όνομα «Ορφέας-Ερνέστος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ