Πολιτικη & Οικονομια

Πώς το ζήτημα των «Ανθρωποφάγων» ανοίγει την όρεξη των Τούρκων για διεκδικήσεις

Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η ευρύτερη περιοχή των Φούρνων θεωρείται από τα πλέον «επικίνδυνα» σημεία για προβοκάτσια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14625905.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, από τη βραχονησία Ανθρωποφάς και ξαφνικά έθεσε θέμα κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο από την ελληνική πλευρά.

Άρθρο - γνώμης στην εφημερίδα «Καθημερινή», το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Νέδος, αναφέρει ότι αυτή η τακτική της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι καθόλου τυχαία. «Οι δύο Ανθρωποφάγοι, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των συμπλεγμάτων Φούρνων, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου (όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκονται τα Ίμια, η Ψέριμος κ.ά.), αποτελούν τακτικά στόχους υπερπτήσεων, από τουρκικά μαχητικά, ενώ σε εκείνη την περιοχή έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες εντάσεις στη θάλασσα. Οι λόγοι που οι Τούρκοι έχουν επικεντρώσει ιδιαίτερα σε αυτά τα τρία νησιωτικά συμπλέγματα (τα οποία συγκροτούνται από ακατοίκητα, αλλά και κατοικημένα νησιά) είναι ότι η αμφισβήτησή τους πρακτικά επιτρέπει στους Τούρκους να προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα προς τα δυτικά, αποκόπτοντας τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, από τα βόρεια Δωδεκάνησα (Πάτμος, Λέρος κ.ά.)», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Νέδο η τουρκική στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει καλά για τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και στα υπόλοιπα 10 νησιωτικά συμπλέγματα στα οποία η Τουρκία εγείρει αξιώσεις από τις εκβολές του Έβρου έως την Κρήτη. «Πρόκειται συγκεκριμένα για τα νησιωτικά συμπλέγματα Ζουράφας, Οινουσσών, Καλογήρων, Αντιψαρών, Αρκών, Στρογγυλής Νισύρου, Λέβιθας και Κινάρου, Σύρνας Αστυπάλαιας, Αυγού Καρπάθου και των νησιών του Κρητικού Πελάγους, εν ολίγοις βορείως της Κρήτης», αναφέρει.

Όλα αυτά τα νησιά έχουν ένα κοινό σημείο. Βρίσκονται στα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, ο οποίος  χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, σε μια ζώνη από τα δυτικά του Ηρακλείου Κρήτης στο Νότο έως τη Βιστωνίδα στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης στον Βορρά. «Η επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού να θέσει με τόσο συντονισμένο και άμεσο τρόπο το ζήτημα των Ανθρωποφάγων, αναδεικνύει την τουρκική επιλογή να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που δημιουργείται, προκειμένου να προωθηθούν οι τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο», υποστηρίζει η «Καθημερινή» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι για την ελληνική πλευρά θεωρούνται από τα πλέον «επικίνδυνα» σημεία για τουρκική προβοκάτσια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ