- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοτζιάς: Παραμένουν τα πιο δύσκολα θέματα στο ονοματολογικό
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του
«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας να τα καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα να τα κάνουμε εύκολα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε στην Αχρίδα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «το σίγουρο είναι ότι θα συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3-4 Μαΐου, και επίσης θα βρεθούν στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματα μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» και σημείωσε πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα».
Επίσης, ευχαρίστησε τους διπλωμάτες των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, και ανέφερε πως στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει έχουν κάνει σοβαρές προόδους. «Ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού», υπογράμμισε.
Καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».
Ντιμιτρόφ: Συζητήσαμε για πρώτη φορά το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το θέμα του ονόματος
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ανοιχτές και ειλικρινείς τις συζητήσεις και προσέθεσε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Παράλληλα συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος στη Βίλα Οχρίδα, γνωστή ως βίλα του Τίτο στην περιοχή, ένα δημόσιο πλέον οίκημα δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα μετά μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) και με τις κοινές δηλώσεις Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.