- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλες οι παγίδες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο
Τα 8 μυστικά που κρύβουν οι δηλώσεις
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Το ετήσιο ραντεβού 6,2 εκατ. φορολογουμένων με την Εφορία πλησιάζει. Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TaxisNet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, δαπάνες με πλαστικό χρήμα, χάρτινες αποδείξεις, φιλοξενούμενοι, εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb, ιατρικά έξοδα συνθέτουν τον καμβά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αλλαγές που κρύβουν παγίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν όσους δεν προσέξουν ή δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους στην πληρωμή έξτρα φόρου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Τόσο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που πρέπει να καλύψουν συγκεκριμένο ποσό με αποδείξεις με πλαστικό χρήμα, όσο και οι άνω των 70 ετών πρέπει να συγκεντρώσουν το αντίστοιχο ποσό με απλές αποδείξεις πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει “πέναλτι” με επιπλέον φόρο 22% για το ποσό που δεν καλύπτουν. Οι κωδικοί 049 και 050 θα είναι ανοιχτοί και θα έχουν προσυμπληρωμένα τα ποσά των δαπανών που έγιναν με πλαστικό χρήμα, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν σε αυτά τα ποσά.
- Το πέναλτι φόρου. Όσοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των δαπανών με πλαστικό χρήμα θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 22%.
- Οι χάρτινες αποδείξεις. Με πληρωμή έξτρα φόρου κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, αλλά και όσοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αν δεν εμφανίσουν αποδείξεις (χάρτινες ή ηλεκτρονικές) στη φετινή τους δήλωση. Αν δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, θα πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπει.
- Οι φιλοξενούμενοι. Το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή 1 στους 4, δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι είναι μαϊμού φιλοξενούμενοι, ενώ σε άλλες επίσης πολλές περιπτώσεις επειδή ακριβώς ήταν φιλοξενούμενοι σε άτομα που δεν δικαιούνταν το μέρισμα, το έχασαν και αυτοί. Τώρα, η ΑΑΔΕ ζητεί από τους φορολογουμένους να συμπληρώσουν στο Ε1 τα άτομα που φιλοξενούν και είναι υπόχρεα σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, ήτοι τα εξαρτώμενα μέλη.
- Τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1 δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης.
- Ο φόρος από εισοδήματα ενοικίου. Με τη δήλωση, δηλώνονται το γεγονός της φιλοξενίας, ο ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενεί, η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η φιλοξενία και οι μήνες της φιλοξενίας. Δεν υπάρχει όμως η διεύθυνση. Άρα, ένας ενοικιαστής που θα εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη θα τον απαλλάξει και από τον φόρο εισοδήματος από ακίνητα που υπολογίζεται από 15% έως και 45%.
- Οι μισθώσεις AIRBNB. Παράλληλα από φέτος κάνουν ποδαρικό οι φόροι για τη βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων μέσω της Airbnb ή άλλης ιντερνετικής πλατφόρμας. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ανάλογες μισθώσεις ως 12.000 θα πληρώσουν φόρο 15%, για εισόδημα από 12.001 ως 35.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρο 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω ο συντελεστής φορολόγησης είναι στο 45%. Εάν παρέχονται και υπηρεσίες όπως αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητας κλπ, τότε η φορολόγηση γίνεται με βάση την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή:
-22% για τις πρώτες 22.000 ευρώ
-29% για ποσά από 22.001 ως 30.000 ευρώ
-37% για έσοδα από 30.001 ως 40.000 ευρώ
-45% για τα ποσά άνω των 40.000 ευρώ - Ιατρικά έξοδα. Φέτος οι φορολογούμενοι χάνουν την έκπτωση του 10% για τις ιατρικές δαπάνες. Στον νέο πίνακα στο Taxisnet δεν θα υπάρχουν οι κωδικοί 051 και 052.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.