Πολιτικη & Οικονομια

H ΕΕ ανοίγει μέτωπο με τον Ερντογάν υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου

«Να κλείσει πριν από το Πάσχα το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, δίκαια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19303017.jpg
EPA/VASSIL DONEV

Αίτημα επανεξέτασης του ζητήματος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας, στη Βάρνα.

«Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα τελειώσει πριν το Πάσχα, με δίκαιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. Χαρακτήρισε, επίσης  «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα για μια Τουρκία πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Τι είπε ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τις ανησυχίες του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας για τις ενέργειες της ηγεσίας του στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο αλλά και αναφορικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στο δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο μέσα στην ΑΟΖ της», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος  για ορισμένες καταστάσεις στην Τουρκία  που υπονομεύουν, όπως είπε, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και ένα από αυτά είναι η καλή σχέση με τις γειτονικές χώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ