- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Και εγένετο «Gorna Makedonija»: Ο Τσίπρας βάφτισε μόνος του τα Σκόπια (video)
«Να σοβαρευτεί ο πρωθυπουργός», η άμεση απάντηση της ΝΔ
Τη δική του «γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Μία δημοσιογράφος, η οποία ανέφερε ότι εκπροσωπεί το «Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της Μακεδονίας», έκανε μια ερώτηση στον πρωθυπουργό για το ονοματολογικό και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με το χαμόγελο στα χείλη, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στη δημοσιογράφο να εκπροσωπεί σε λίγους μήνες την «Γκόρνα Ματσεντόνια» (ήτοι Άνω Μακεδονία), παρόλο που η συγκεκριμένη ονομασία έχει απορριφθεί από χιλιάδες Έλληνες που κατέκλυσαν Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των μαζικών συλλαλητηρίων. Έσπευσε, πάντως, ο κ. Τσίπρας να επισημάνει ότι δεν προτείνει την ονομασία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών.
«Χρησιμοποιούν το όνομα "Μακεδονία" εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον».
Επίθεση από τη ΝΔ
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Καλούμε τον πρωθυπουργό επιτέλους να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη ΝΔ δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της» καταλήγει η ΝΔ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.