Πολιτικη & Οικονομια

Και εγένετο «Gorna Makedonija»: Ο Τσίπρας βάφτισε μόνος του τα Σκόπια (video)

«Να σοβαρευτεί ο πρωθυπουργός», η άμεση απάντηση της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras234.jpg
EUROKINISSI/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τη δική του «γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μία δημοσιογράφος, η οποία ανέφερε ότι εκπροσωπεί το «Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της Μακεδονίας», έκανε μια ερώτηση στον πρωθυπουργό για το ονοματολογικό και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με το χαμόγελο στα χείλη, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στη δημοσιογράφο να εκπροσωπεί σε λίγους μήνες την «Γκόρνα Ματσεντόνια» (ήτοι Άνω Μακεδονία), παρόλο που η συγκεκριμένη ονομασία έχει απορριφθεί από χιλιάδες Έλληνες που κατέκλυσαν Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των μαζικών συλλαλητηρίων. Έσπευσε, πάντως, ο κ. Τσίπρας να επισημάνει ότι δεν προτείνει την ονομασία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών.

«Χρησιμοποιούν το όνομα "Μακεδονία" εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον».

Αλέξης Τσίπρας Gorna Makedonija

Επίθεση από τη ΝΔ

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Καλούμε τον πρωθυπουργό επιτέλους να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη ΝΔ δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της» καταλήγει η ΝΔ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ