Πολιτικη & Οικονομια

«Γαλλία και Γερμανία έχουν ευθύνες για την ένταση της ελληνικής ύφεσης»

Καταγγέλλει πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται πλήρως, παρότι δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά, τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν η Γερμανία και η Γαλλία για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα, επισημαίνει σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg.

Αφορμή για το άρθρο του με τίτλο «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα», υπήρξε η έκθεση του Ταμείου για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.

Ο κ. Τζόνσον σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Εστιάζει δε στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία απειλεί, όπως αναφέρει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

«Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα - και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Τζόνσον.

Κ. Τ.