Πολιτικη & Οικονομια

Κάνουν «λάστιχο» τα κριτήρια διορισμού «ημετέρων» στο Δημόσιο

Καυστικό σχόλιο των Βρυξελλών για τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων στα υπουργεία

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4303003.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Θορυβημένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες από τους επιλεκτικούς διορισμούς «ημετέρων» σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου. Σχολιάζοντας μάλιστα την επιλογή γενικών γραμματέων στα υπουργεία, σημείωναν σήμερα πως «υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού».

Τα σχόλια δεν φαίνεται να είναι άσχετα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις τόσο του κ. Κουτεντάκης στο Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή όσο και του κ. Τεμπονέρα ως γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Ναυτιλίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο κ. Τεμπονέρας είχε αμειφθεί με το ποσό των 3.000 ευρώ για τη σύνταξη ενός γνωμοδοτικού  σημειώματος για τις ανάγκες της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», παρά το ότι ο Οργανισμός αυτός διαθέτει πλήρες νομικό τμήμα.

Το αξιοπερίεργο με τους διορισμούς γενικών γραμματέων την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι διατάξεις τοποθέτησής τους παίρνουν υπόψη τους τα… κομματικά «ένσημα»! Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας (19/3/2018), ενώ ο διοικητικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής  απαιτείται να διαθέτει 20ετή εμπειρία στο Δημόσιο, στα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης η εργασιακή εμπειρία «πέφτει» στα 12 χρόνια! Για τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, η εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα που απαιτείται είναι 10ετής ενώ για το υπουργείο Τουρισμού αρκεί η πενταετής εμπειρία.

Οι επιλογές «ημετέρων» στις θέσεις των γενικών  γραμματέων είναι η κορυφή του παγόβουνου των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για μαζικούς διορισμούς Νωπές είναι ακόμα οι εντυπώσεις από την τροπολογία με την οποία καταργήθηκαν οι προϋποθέσεις του Διατάγματος Παυλόπουλου, για την παρέλευση τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης. Το παράθυρο για νέο κύμα διορισμών έχει ήδη ανοίξει…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ