Πολιτικη & Οικονομια

Σόιμπλε: «Όχι νέο κούρεμα»

Έρχεται όμως το πρώτο head  fund στο Χ.Α.Α.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντίθετος με τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης. Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο κ. Σόιμπλε ουσιαστικά «απάντησε» στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναγκαιότητα νέου «κουρέματος». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» (όπως αναμεταδίδει η «Ναυτεμπορική»), ο Γερμανός υπουργός είπε στους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο στην έκθεσή του για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρέπεμπε σε απόφαση της Ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων. Όμως, κατά τον κ. Σόιμπλε, «αυτό δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται απλά για μια ερμηνεία του ΔΝΤ».  Η παραπάνω εκτίμηση αντανακλά την επιφύλαξη του Γερμανού υπουργού, αλλά και τις δημόσιες πλέον διαφωνίες μεταξύ Ευρωζώνης -  ΔΝΤ τόσο για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, όσο και για  την εξέλιξη που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία.

Τις επιφυλάξεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται ένα διεθνές head fund, που ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χ.Α.Α..   Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δημιουργία του πρώτου fund που θα τοποθετείται σε ελληνικές αξίες και επιχειρήσεις και θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (Χ.Α.Α.) ανακοινώθηκε στη διάρκεια του 2ου Forum που συνδιοργάνωσαν το Χ.Α.Α. με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη. Την ανακοίνωση έκανε ο ιδρυτής του  "Global Family Partners" Fund κ. Νikolaj Albinus, o οποίος εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Θα πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους κίνηση, που αξιοποιεί την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Μ.Φ.