Πολιτικη & Οικονομια

Χαμός στην προανακριτική για τη Novartis: Αποχωρήσεις και καταγγελίες για μεθοδεύσεις

Κλίμα σύγκρουσης και διάλυσης στη νεοσυσταθείσα επιτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4397827.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κλίμα σύγκρουσης και διάλυσης στη νεοσυσταθείσα προανακριτική επιτροπή για τη Novartis.

Αποχώρησε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας επιχείρηση να μη γίνει έρευνα επί της ουσίας. «To KKE από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι με τη στάση του δεν θα νομιμοποιούσε παιχνίδια για τη συγκρότηση και λειτουργία της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής. Η παρελκυστική τακτική, οι εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είχαμε τονίσει ότι η προκαταρκτική επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες, αλλά μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμη και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί, με τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την υπόθεση, χωρίς εμπόδια, χωρίς καμία δικαιολογία. Δυστυχώς, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούν το ζήτημα της αρμοδιότητας, ή μη, της επιτροπής για τα συγκεκριμένα ζητήματα και σε αυτή την παρελκυστική προσπάθεια βρίσκουν, δυστυχώς, στήριξη και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν επαναφέρουν το ζήτημα περί ακυρότητας συγκρότησης της επιτροπής» σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Εμείς αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της επιτροπής. Εφόσον επανεξετάσει τη στάση της και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων ακόμη και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε, ενδεχομένως τη στάση μας».

Στην ερώτηση αν η πλειοψηφία είπε ότι η ειδική επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα, ο κ. Καραθανασόπουλος απάντησε ότι οι τοποθετήσεις κλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε άλλη ερώτηση, αν η πλειοψηφία έχει ζητήσει να καταθέσουν πρώτα τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, απάντησε ότι με βάση όσα είπε στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Να πάνε δηλαδή πρώτα στην επιτροπή ο κ. Βενιζέλος και μετά οι υπόλοιποι εννέα.

Στην ερώτηση αν από τη συνεδρίαση διεφάνη ότι μετά την ακρόαση των αναφερομένων πολιτικών προσώπων, κλείνει τις εργασίες της η ειδική επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε: «Αυτό δείχνει η λογική, εφόσον δεν θα εξεταστούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και οι πηγές αυτής της υπόθεσης».

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από την επιτροπή, βάσει των τοποθετήσεων στη σημερινή συνεδρίαση.

Παραλίγο να αποχωρήσει και η ΝΔ

Παραλίγο να αποχωρήσει από την Επιτροπή και η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις, εκτιμώντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει αναρμόδια την επιτροπή.

«Αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ», ανέφερε βουλευτής της ΝΔ μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δεν θέλησε να κατονομαστεί.  

Ενστάσεις προβάλλουν οι βουλευτές της ΝΔ στο ενδεχόμενο να κληθούν άμεσα σε εξέταση τα 10 αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα και επισημαίνουν ότι δεν μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να προηγηθούν των μαρτύρων, διότι αντιστρέφεται η δικονομία αν δεν προηγηθούν οι «κατήγοροι».

Η ΝΔ κατηγορεί επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι παρακάμπτοντας το αδίκημα της απιστίας (σ.σ. δεν είναι στην ύλη της προανακριτικής), παρακάμπτεται και η πυρήνας της υπόθεσης που πρέπει να ερευνηθεί.  

Η βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη σημερινή συνεδρίαση, συνέπλευσαν με τη ΔΗΣΥ στην ανάγκη να προσέλθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή για να αναπτύξει αυτοπροσώπως τις ενστάσεις του.

Εξάλλου στην επιτροπή έχει διαβιβαστεί επιστολή-αίτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ζητεί να λάβει γνώση του εγγράφου βάσει του οποίου υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες.

«Κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα» απαντά ο Παρασκευόπουλος

«Κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη κρίση» απάντησε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η ειδική επιτροπή έχει ακολουθήσει έναν δρόμο ο οποίος οδηγεί, κατά την κρίση των μελών της, στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαλεύκανση της υπόθεσης, σημαίνει καταδίκη των όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι. Πιστεύουμε ότι η επιτροπή ακολουθεί αυτόν τον δρόμο και μάλιστα με όλες τις νομικές, συνταγματικές προϋποθέσεις, οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κρίση της θα έχει ευστάθεια και παραγωγικότητα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και επέμεινε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι να λάμψει το φως», αλλά για να γίνει αυτό «προϋποτίθεται να ξεκαθαρίσει η αρμοδιότητα, ώστε να δει η επιτροπή αργότερα ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει αυτά» (σ.σ. δικαιοσύνη ή ειδική επιτροπή).

«H επιτροπή έχει αποφασίσει ήδη να προτάξει τη συζήτηση του θέματος της αρμοδιότητάς της. Ξεκίνησε τις εργασίες της με τις τοποθετήσεις των κομμάτων και συνεχίζει τη συζήτηση επί του θέματος αυτού και θα εξετάσει στη συνέχεια και όλους τους αναφερόμενους στη δικογραφία, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, όπως ακριβώς προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για όσους βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Με τον τρόπο αυτόν θα προχωρήσουν οι εργασίες» περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ειδική επιτροπή το αμέσως επόμενο διάστημα ο Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα εξεταστεί και ο παραπέρα προγραμματισμός των εργασιών της.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε επίσης ότι για την προσεχή Τρίτη έχει κληθεί ο κ. Βενιζέλος και στο πλαίσιο του άρθρου 156 του Κανονισμού, δηλαδή του άρθρου που αναφέρεται σε εξηγήσεις που μπορεί να δίνουν τα αναφερόμενα πρόσωπα αλλά και επειδή ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει κάποια νομικά ζητήματα, με επιστολή του, τα οποία πρέπει να εξετάσει η επιτροπή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα, τα υπόλοιπα εννέα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν μετά την εξέταση του κ. Βενιζέλου, αλλά και αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», διευκρίνισε, όμως, ότι «το θέμα της αρμοδιότητας που ξεκίνησε να συζητείται στην ειδική επιτροπή, δεν έχει κλείσει ακόμα».

«Το θέμα αρμοδιότητας σημαίνει ότι η επιτροπή πρώτα θα δει αν πράγματι η Βουλή είναι αρμόδια να κρίνει τις κατηγορίες, γιατί δεν είναι όλες ίδιες, και στη συνέχεια, αν κρίνει ότι η ίδια είναι αρμόδια, τότε θα κρατήσει την υπόθεση, θα κάνει ανάκριση κ.λπ., και αν κρίνει ότι δεν είναι αρμόδια, τότε θα αφήσει την απόφαση στη δικαιοσύνη» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και η Γιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε για το ζήτημα της αρμοδιότητας ότι και η εισαγγελική Αρχή ερευνά πρωτίστως αν είναι αρμόδια να επιληφθεί μιας υπόθεσης.

ΔΗΣΥ: Η Βουλή έχει την απόλυτη αρμοδιότητα

Η Βουλή και η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει την απόλυτη και πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης NOVARTIS, είναι η θέση την οποία επανέλαβε στη σημερινή συνεδρίαση ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ. Παπαθεοδώρου.

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει, ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Είπε επίσης ότι ο Ευ. Βενιζέλος προσέρχεται στην ειδική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, κατόπιν της επιστολής που είχε αποστείλει με την ένσταση απαραδέκτου για τη διαδικασία που ακολουθείται. Ο κ. Παπαθεοδώρου επέμεινε ότι το κύριο αντικείμενο της παρουσίας του Ευ. Βενιζέλου στην επιτροπή είναι η ένσταση που έχει κάνει, με τις δύο επιστολές του.

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία του ΚΚΕ ότι ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία μεθοδεύουν τη συσκότιση του σκανδάλου, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «δεν υπάρχει χώρος αναζήτησης αρμοδιότητας από τη στιγμή που το Σύνταγμα λέει πως η Βουλή, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, έχει κάθε αρμοδιότητα».

«Συνεπώς, έχουμε την αρμοδιότητα. Μετά λοιπόν την παρουσία του κ. Βενιζέλου στην Επιτροπή, την προσεχή Τρίτη, πρέπει να προχωρήσουμε σε προτάσεις για τον προγραμματισμό και να κόψουμε τις αναζητήσεις περί της αρμοδιότητας» δήλωσε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ και έκανε γνωστό ότι η Συνεργασία είναι έτοιμη να καταθέσει τις προτάσεις για κλήση μαρτύρων, με πρώτους τους ανώνυμους μάρτυρες, ότι θέλει η επιτροπή να εργαστεί συστηματικά και να μην αναλωθεί ο χρόνος στο ζήτημα της αρμοδιότητας και σε ανύπαρκτα θέματα, διότι αυτό θα είναι μια τακτική συγκάλυψης.

«Διασταυρώνουν... φωτόσπαθα»

«Στην προανακριτική για τη NOVARTIS διασταυρώνονται τα... φωτόσπαθα, για το ποιος θέλει περισσότερο φως στην υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η επιτροπή είναι αρμόδια. Λες και η Βουλή παρέπεμψε τους 10 σε αναρμόδια επιτροπή» σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, Γιώργος Μαυρωτάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.