Πολιτικη & Οικονομια

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στην A.V. για την υπόθεση Novartis Hellas

«Ο Τσίπρας πάτησε ένα κουμπί που οδηγεί τη χώρα στο χάος»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4303084.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η λάσπη, την οποία πέταξε στον ανεμιστήρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος, δηλώνει σήμερα στην A.V. ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει ως απολύτως τυπικές και επαγγελματικές τις σχέσεις του με τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Κώστα Φρουζή.

Κύριε αντιπρόεδρε, τα κυβερνητικά επιτελεία ισχυρίζονται τώρα ότι ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς εκείνος ο οποίος σας είχε κατηγορήσει πρώτος για αυξήσεις τιμών σε εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, αμέσως μόλις αναλάβατε τη θέση του υπουργού Υγείας. Επιδιώκουν να προκαλέσουν ένα λογικό άλμα, σύμφωνα με το οποίο «έδωσε αυξήσεις, άρα πήρε μίζα»… Πώς απαντάτε επί του συγκεκριμένου;

Πρώτον και κυριότερον, δεν υπήρχε καμία αύξηση σε καμία τιμή φαρμάκου. Υπήρχαν διορθώσεις στο δελτίο τιμών του Αυγούστου του 2013, σε περίπου 200 φάρμακα. Οι εταιρείες ήρθαν στην Επιτροπή Τιμών, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για λάθη που είχαν γίνει στην τιμολόγηση και αυτά τα λάθη έγιναν δεκτά.

Το γεγονός ότι η τιμολόγηση αυτή ήταν ορθή αποδεικνύεται από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν άλλαξε τις τιμές σε αυτά τα φάρμακα και μέχρι σήμερα τα φάρμακα αυτά ακολουθούν τις αναλογικές μειώσεις των υπολοίπων φαρμάκων.

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι τότε με κατηγορούσε, δεν αντέστρεψε αυτές τις αυξήσεις, αποδεχόμενος την ορθότητά τους. Την περίοδο εκείνη, ο κύριος Σαλμάς και εγώ είχαμε ορισμένες διαφωνίες, τις οποίες τότε δημόσια είχαμε εκφράσει. Σύντομα είχαν αρθεί οι μεταξύ μας παρεξηγήσεις και δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα μεταξύ εμού και του κύριου Σαλμά.

Κάνετε λόγο για μία «πολύ καλά στημένη συνωμοσία, με ψευδομάρτυρες». Για να έχουμε ψευδομάρτυρες σε μία τέτοια υπόθεση, ψευδομάρτυρες οι οποίοι επιδιώκουν μάλλον να γλιτώσουν από κάτι, δεν σημαίνει ότι, πράγματι, κυκλοφορούσαν μίζες στο χώρο της Υγείας;

Η μίζα και η συναλλαγή υπήρχε, όμως, μεταξύ εταιρειών, γιατρών, φαρμακοποιών, επισκεπτών υγείας, φαρμακαποθηκών…

Τώρα αν βρεθεί σε κάποιον πολιτικό, που εγώ δεν μπορώ να το αποκλείσω εκ προοιμίου, πολύ ευχαρίστως να τον δικάσουμε, αλλά εγώ είπα να μη λασπώνουμε.

Δεν μπορεί να είναι κατάθεση μάρτυρα το «νομίζω» ή το «εκτιμώ» και πάει λέγοντας. Υπό την έννοια αυτή ο καθένας μπορεί να πει για τον καθένα τέτοια πράγματα.

Ποιο στοιχείο είναι εκείνο το οποίο σας κάνει να λέτε ότι κάποιοι έχουν καθοδηγήσει το περιεχόμενο των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων;

Η συγκεκριμένη ερώτηση, παραδείγματος χάρη, ότι εγώ είχα την αρμοδιότητα του φαρμάκου τον Αύγουστο του 2013 και έβαλα με προφορική εντολή τον κύριο Μπέζα να υπογράψει, δείχνει ότι υπήρχε κατεύθυνση, ενώ την αρμοδιότητα την είχε ο κύριος Μπέζας.

Ξεκαθαρίζω, το δελτίο τιμών ήταν απολύτως σωστό. Δεν αφήνω καμία αιχμή για τον κύριο Μπέζα, αντιθέτως έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Άλλωστε, εγώ είχα τη γενική ευθύνη και αυτού του δελτίου τιμών, ασχέτως αν είχα την αρμοδιότητα ή όχι.

Δεύτερον, η φράση ενός άλλου μάρτυρα πως «είναι ευρέως γνωστό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεπλένει χρήματα από τις εκδόσεις Γεωργιάδη». Από πού κύριε μάρτυς είναι ευρέως γνωστό; Ξέρετε τους τζίρους της εταιρείας μου; Τι έκανα πριν γίνω Υπουργός; Τι έκανα μετά που έγινα Υπουργός;

Η κυρία Εισαγγελέας δεν αισθάνθηκε εκείνη την ώρα την ανάγκη να τον ρωτήσει; Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και πολλά άλλα.

Πώς απαντάτε στον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσε από το καλοκαίρι του 2017 εκβιασμούς και πιέσεις σε μάρτυρες της υπόθεσης;

Να φέρει στοιχεία ο κύριος Κούλογλου και να μας μιλήσει πιο συγκεκριμένα. Ποιοι είναι οι μάρτυρες της υπόθεσης τους οποίους εκβίασε η αξιωματική αντιπολίτευση; Ονοματεπώνυμα. Όχι λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κύριος Κούλογλου θα πρέπει αυτά που είπε να τα τεκμηριώσει και αν τα τεκμηριώσει, εδώ είμαστε να του ζητήσουμε και συγνώμη. Αλλά αν απλώς πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα, προφανώς είναι ένας συκοφάντης. 

Μπορείτε να θυμηθείτε ποιο ήταν το επίπεδο των σχέσεών σας με τον κ. Κώστα Φρουζή, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο υπουργείο Υγείας;

Ο κύριος Φρουζής ως Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ερχόταν συχνά στο Υπουργείο και όχι μόνο ο κύριος Φρουζής. Το ίδιο ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών και ο Πρόεδρος των Γιατρών. Όλοι οι θεσμικοί συνομιλητές του Υπουργείου Υγείας, είχαν βρει ανοιχτή την πόρτα του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Από εκεί και πέρα οι σχέσεις μου ήταν αυστηρά επαγγελματικές. Δεν πήγα μαζί του έξω ποτέ για καφέ. Δεν κάναμε παρέα. Δεν συναντηθήκαμε για κανένα λόγο, πλην του ΣΦΕΕ.

Τολμώ να σας πω, ότι ο κύριος Φρουζής ήταν εξαιρετικά τυπικός απέναντί μου. Δεν μιλήσαμε ποτέ για θέματα NOVARTIS, παρά μόνο για θέματα ΣΦΕΕ και θέλω να το πω, γιατί μου αρέσει με τους ανθρώπους να είμαι καθαρός. Δεν υπονόησε ποτέ να μου δώσει μίζα.

Δεν μου έκλεισε το μάτι. Δεν μου πρότεινε ένα ταξίδι. Δεν μου έκανε δώρο ένα μπουκάλι κρασί. Απολύτως τίποτα. Οι σχέσεις μας ήτανε απολύτως υπηρεσιακές.

Πολλοί απλοί πολίτες φοβούνται ήδη ότι το κεντρικό μήνυμα της «Πανούκλας» του Αλμπέρ Καμύ θα χαρακτηρίσει, θα χαράξει βαθιά την ελληνική κοινωνία, μετά την ολοκλήρωση όλης αυτής της υπόθεσης. Συμφωνείτε;

Ο κύριος Τσίπρας πάτησε δυστυχώς ένα κόκκινο κουμπί, το οποίο δεν έπρεπε να πατήσει. Τώρα πια η Ελλάδα άλλαξε. Τώρα όλοι θα μπορούν να κατηγορούν αλλήλους χωρίς στοιχεία και αυτό πολύ γρήγορα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία κατάσταση χάους.

Και οι νυν Υπουργοί Υγείας είναι πάρα πολύ μπλεγμένοι πια, γιατί σειρές αποφάσεών τους μπορούν κάλλιστα να αποδοθούν σε διαφθορά. Εγώ δεν λέω ότι είναι διεφθαρμένοι. Λέω όμως, ότι υπάρχουν σειρές αποφάσεών τους που αν κάποιος τις δει με τον ίδιο γνώμονα που βλέπει τώρα τις δικές μου, θα μπορεί να υποθέσει ότι είναι διεφθαρμένοι.

Έτσι θα πάει η Ελλάδα από εδώ και εμπρός; Ειλικρινά, αναρωτιέμαι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ