Πολιτικη & Οικονομια

Ρύθμιση για περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων προωθεί ο Δένδιας

Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να κλείνουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42089-88905.JPG

Νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Συνάντηση για το θέμα αναμένεται να έχουν σήμερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας με τα προεδρεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον Οκτώβριο να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σχέδιο που θα προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες στις λεγόμενες «μικρές» διαδηλώσεις δεν θα μπορούν να κλείνουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες των μεγάλων πόλεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην «Καθημερινή», για το θέμα έχει ήδη συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και πλέον, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να κατατεθεί και να εφαρμοστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 5.600 διαδηλώσεις εκ των οποίων 661 στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτές, υπολογίζεται ότι 400 είχαν συμμετοχή μικρότερη των 100 ατόμων. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον τουρισμό στην πρωτεύουσα» δήλωσε στην «Κ» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως «μικρές» διαδηλώσεις θεωρούνται αυτές με συμμετοχή 100 - 150 περίπου ατόμων. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συντάχθηκε στη βάση παλαιότερου σχεδίου νόμου που είχε καταρτιστεί (Απρίλιος 2012) με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηνών Γιώργου Καμίνη. Στην επιστημονική ομάδα που είχε, τότε, συντάξει το νομοσχέδιο συμμετείχε και ο νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το «σχέδιο Δένδια» προβλέπει τη θέσπιση 15 κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζεται εάν οι διαδηλωτές θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά παράμετροι όπως η οικονομική δραστηριότητα και η συχνότητα των κινητοποιήσεων σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινιζόταν χθες ότι οι όποιοι περιορισμοί δεν θα αφορούν τις κινητοποιήσεις τριτοβάθμιων σωματείων (π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) ούτε τις κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Την ευθύνη να αποφασίσει εάν μια κινητοποίηση είναι «μικρή» ή «μεγάλη» θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων τάξης.

Αρνητικά, πάντως, ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψαν χθες στελέχη των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ενδεικτικά, στέλεχος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι «το θέμα των κινητοποιήσεων δεν λύνεται με νομοθετική πρωτοβουλία» και ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή καμία πρόταση για περιορισμό των διαδηλώσεών της.

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.