Πολιτικη & Οικονομια

Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με Νίμιτς: Δεν έχω χρονοδιαγράμματα για τη διαπραγμάτευση

«Το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την οποία -όπως είπε- του εξήγησε την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ.

Ακόμη, του ανέφερε ποια σημεία των προτάσεών του μπορεί να υιοθετήσει η Αθήνα και για ποια προτείνει εναλλακτικές προτάσεις.

«Είχαμε μία δημιουργική, παραγωγική συνάντηση με τον κ. Νίμιτς. Του εξήγησα την πρότασή μας για το Σύμφωνο, του είπα τί μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει. Του είπα τη σκέψη μου: πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς, του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους. Νομίζω ότι, καλή τη πίστη, πρέπει να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσο για το αν θα δει σύντομα τον Σκοπιανό ομόλογό του, απάντησε πως θα τον συναντήσει, αφού η ελληνική πλευρά ετοιμάσει την πρότασή της.

«Ξέρει η άλλη πλευρά για το Σύμφωνο; γιατί έχουν βγάλει μία ανακοίνωση» ερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς για να απαντήσει: «Η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς. Δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη».

Παράλληλα, εξήγησε ότι  το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». 

Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».