Πολιτικη & Οικονομια

Τα ζώα δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας, αλλά κάνουν την ζωή μας ολόκληρη

Η έννοια του ενεργού πολίτη δεν έχει διακρίσεις

kiki.jpg
Βασίλης Κικίλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
golden-retriever-puppy-cute-paws-2560x1600.jpg

Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2014, είχα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές σε όσους κακοποιούν ζώα. Τότε, κάποιοι, έσπευσαν να πουν ότι «δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα καθώς υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα εγκληματικότητας».

Ως βουλευτής, το 2016, αντιτάχθηκα σε ορισμένες άναρθρες κραυγές για την ευθανασία των αδέσποτων ζώων και προέταξα την ανάγκη φροντίδας τους. Τότε, κάποιοι, ελάχιστοι ομολογουμένως, σχολίασαν πως «είναι δυνατό να ζητάει ο Κικίλιας φροντίδα για τα ζώα, όταν υπάρχουν άστεγοι;»

Το ρήμα «βοηθώ» είναι κατά τη γνώμη μου, το πιο όμορφο ρήμα στον κόσμο. Μέσα του περικλείει, με τον πιο ανιδιοτελή τρόπο, την Αγάπη, την Αλληλεγγύη, την Ανθρωπιά.

Τα 3 «Α» που έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, τις Άγιες Μέρες των Χριστουγέννων.

Προσωπικά, πιστεύω βαθιά, πως η έννοια του ενεργού πολίτη δεν έχει διακρίσεις και η ζωή έχει αποδείξει πως η ευαισθησία δεν μπορεί να είναι a la carte.

Βγάζω το καπέλο σε κάθε άνθρωπο που βοηθά είτε άστεγους συμπολίτες μας είτε άστεγα ζώα.

Κάθε οργανισμός που αναπνέει πρέπει να προστατευτεί και να μη βρίσκεται σε απόγνωση.

Και προφανώς τα ζώα δεν είναι αναλώσιμα. Ούτε απλά διακοσμητικά για το σαλόνι μας. Είναι το ίδιο ανυπεράσπιστα και ανίκανα να βρουν λύσεις όπως ακριβώς είναι και τα μικρά παιδιά.

Οφείλουμε πρώτα και πάνω από όλα να συνειδητοποιήσουμε πως τα αδέσποτα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μόνοι μας δημιουργήσαμε.

Από την εποχή της τηλεοπτικής Λάσι μέχρι τα σκυλιά-εργάτες της ΕΜΑΚ και τους συνοδούς τυφλών, οι ιστορίες ευγνωμοσύνης και αμοιβαίας φροντίδας, που αναπτύσσονται μεταξύ μας, οφείλουν να μας κάνουν ενεργά μέλη της προσπάθειας αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Οι αφυπνισμένοι πολίτες, που δεν μπορούν να αποτρέψουν το βλέμμα στη θέα κάποιου κακοποιημένου σκύλου, κάποιου παρατημένου στα σκουπίδια κουταβιού ή μιας γάτας που νιαουρίζει από πείνα, είναι οι ίδιοι που θα φροντίσουν με όποιο τρόπο μπορούν έναν άστεγο συμπολίτη μας.

Και αυτό το συγκοινωνούν δοχείο είναι η πραγματική ελπίδα μας.

Αφήστε νερό και φαγητό σε πήλινα δοχεία, εκεί που ξέρετε ότι συχνάζουν τα αδέσποτα της γειτονιάς σας. Ειδικά, στο κρύο του χειμώνα κάνει την ούτως ή άλλως δύσκολη ζωή τους, δυσκολότερη.

Εάν βρείτε κάποιο αδέσποτο χτυπημένο ή άρρωστο και δεν έχετε χρήματα για την περίθαλψή του μπορείτε να επικοινωνήσετε με φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αδέσποτων όπως το stray.gr, το adespoto.gr και η edke.gr (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος). Ζητήστε βοήθεια και θα την βρείτε.

Τα ζώα δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας, αλλά κάνουν την ζωή μας ολόκληρη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ