Πολιτικη & Οικονομια

Παράταση έως 16 Μαΐου για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Γεωμετρική άνοδος των αιτήσεων ένταξης τις τελευταίες ημέρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η συνήθης πρακτική εξάντλησης της προθεσμίας και υποβολής των προτάσεων στην εκπνοή του προβλεπόμενης ημερομηνίας, κυριάρχησε για άλλη μια φορά στην περίπτωση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποχρεώνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.

Η καταληκτική ημερομηνία μετατοπίζεται για την προσεχή Πέμπτη 16 Μαΐου, αλλά όπως ανακοινώθηκε αφορά μόνο εκείνους έχουν ήδη ανοίξει κωδικό στο Πληροφοριακό Σύστημα έως τις 10 Μαΐου. Σημειώνεται ότι η 10η Μαΐου είναι η λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί ύστερα από μία επίσης παράταση που είχε δώσει το υπουργείο και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο σύστημα, οι ανοιχτοί κωδικοί από ενδιαφερόμενους επενδυτές ανήλθαν σε 24.710.

Παρά, ωστόσο, το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους υποψηφίους, οι οριστικοποιημένες προτάσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 9 Μαΐου, περιορίζονταν στις 5.488 με ορατό τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης είναι αναγκαία για την εμπρόθεσμη ένταξη του υποψηφίου στο στάδιο της αξιολόγησης, ενώ η φυσική υποβολή των φακέλων ακολουθεί σε δεύτερο στάδιο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου. Η κινητοποίηση των ενδιαφερομένων στην εκπνοή της προθεσμίας αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση τα οποία από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 25 Απριλίου, που ήταν η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν 906 προτάσεις. Από τις 26 Απριλίου έως και τις 6 Μαΐου, οι προτάσεις αυξήθηκαν σε 1.523 και από την Τρίτη 7 Μαΐου έως και χθες Πέμπτη, οι υποβολές ανήλθαν σε 3.059. Η γεωμετρική άνοδος των αιτήσεων ένταξης στο επενδυτικό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ, υποχρέωσε το υπουργείο σε μια αυστηρή προειδοποίηση ότι θα δοθεί περαιτέρω προθεσμία.

Δ.Κ.