Πολιτικη & Οικονομια

Ο χριστουγεννιάτικος εφιάλτης των πλειστηριασμών

Εκτός από τα καπνογόνα υπάρχουν επιπρόσθετοι λόγοι για να ανησυχεί ο πρωθυπουργός

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4327153.jpg
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι εικόνες από τα Ειρηνοδικεία για τους πλειστηριασμούς, που επαναλήφθηκαν χτες,  δημιουργούν πλέον μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση, παρά την απόφασή της να αναβληθούν όλες οι υποθέσεις μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, με επισπεύδοντες Δημόσιο και τράπεζες. Μένει έτσι μετέωρη η προσπάθεια μετάθεσης του «αγκαθιού» για τη νέα χρονιά και -κυρίως- η άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων που εισπράττει η κυβέρνηση από το μείζον αυτό πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πως όλες οι αποτρεπτικές κινήσεις που έκανε  το Μαξίμου για το πρόβλημα έμειναν μετέωρες. Η πιο σημαντική από αυτές αφορούσε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξει τις ευθύνες στους επικεφαλής των τραπεζών, παρά την «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς. Η όλη προσπάθεια στήθηκε στις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους  της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών: «Βγείτε μπροστά και πείτε την αλήθεια. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη» είπε ο κ. Τσίπρας σε μια τοποθέτηση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Παραδόξως, ακολούθησε εντολή να απομακρυνθούν οι κάμερες, όταν οι επικεφαλής των τραπεζών πήραν το λόγο για τη δική τους τοποθέτηση. Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε, όταν κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου και ενώ είχαν ετοιμαστεί για δήλωση, διαπίστωσαν ότι και από εκεί οι κάμερες ήταν εξαφανισμένες…

Εκτός όμως από τα καπνογόνα υπάρχουν επιπρόσθετοι λόγοι για να ανησυχεί ο πρωθυπουργός. Στη δημοσκόπηση της MRB το 52,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται επ’ ουδενί πλειστηριασμοί ενώ 39,1%  ότι πρέπει να γίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις. Αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πονοκεφάλους στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης προειδοποίησε ότι «πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018» για να προσθέσει: «Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες αλλά και φτωχό κόσμο. Ανθρώπους της μεσαίας τάξης που θα κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους». 

Αλλά και η εξ αριστερών αντιπολίτευση από τον κ. Λαφαζάνη- που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς-αποτελεί πρόβλημα, που αναγκάζει την κυβέρνηση να δίνει απαντήσεις περί «λαϊκής κατοικίας».

Το χειρότερο είναι πως το όλον πακέτο των πλειστηριασμών όχι μόνο δεν κλείνει αλλά έρχεται κατά κύματα με τη νέα χρονιά να πλήξει το αφήγημα της κυβέρνησης περί προστασίας των εισοδηματικά αδύναμων, εμφανιζόμενη αδύναμη να προστατέψει το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Πολύ περισσότερο μετά την τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όλων όσοι επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ