Πολιτικη & Οικονομια

Καβγάς Χριστοδουλοπούλου με Βενιζέλο: «Αυτό είναι το ύφος μου και δεν το αλλάζω»

«Είστε ανιστόρητη. Προσπαθείτε να καλύψετε τον εταίρο σας», η απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην πρόεδρο της επιτροπής για την επίμαχη υπόθεση με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kavgas.jpg

Σφοδρή αντιπαράθεση το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την επίμαχη υπόθεση με τα βλήματα που ήταν να πωληθούν στη Σαουδική Αραβία.

Η επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να δώσουν εξηγήσεις. Η συνεδρίαση κράτησε 4 ώρες σχεδόν και τα πνεύματα ήταν οξυμένα.

«Απαξιώνεται σκοπίμως η επιτροπή για να διατηρηθεί ένα θέμα ανοιχτό το οποίο κατά την άποψή σας "πουλάει". Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Το αίτημα που κάνατε, ήταν καταχρηστικό. Να περάσουμε στην ψηφοφορία» ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής.

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα η επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΝΔ, επικαλούμενη ότι αυτό έγινε με βάση το άρθρο 43 του κανονισμού, το οποίο προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία και όχι με το 41 Α, που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καλεί στην επιτροπή τα πρόσωπα που επιθυμεί να δώσουν εξηγήσεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε στην αντεπίθεση, καταθέτοντας νέο αίτημα, αυτήν τη φορά με το άρθρο 41Α. Η κα Χριστοδουλοπούλου, όμως, δεν το έκανε δεκτό, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση.

Η κίνησή της αυτή προκάλεσε την «έκρηξη» του κ. Βενιζέλου.

Βενιζέλος: Να μάθετε να εκφράζεστε κοινοβουλευτικά, το μπλαζέ ύφος δε συνιστά κοινοβουλευτικό ύφος.
Χριστοδουλοπούλου: Αυτό είναι το ύφος μου, κ. Βενιζέλε, το ξέρετε, δεν αλλάζω ύφος αναλόγως με ποιον μιλάω.
Βενιζέλος: Δώστε μου τον λόγο επί του κανονισμού.
Χριστοδουλοπούλου: Όχι δεν σας τον δίνω. Δεν έχω τελειώσει. Στην επόμενη συζήτηση επικαιροποιήστε ξανά το αίτημά σας. Μπορεί ο κ. Λοβέρδος να βρει άλλα 100 έγγραφα και να έχουμε καλύτερη τεκμηρίωση.
Βενιζέλος: Συστηματικά και επίμονα απαξιώνετε τον ρόλο των βουλευτών, ιδίως της αντιπολίτευσης. Έχετε την θεωρία ότι οι ενέργειες της αντιπολίτευσης γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς, για το θεαθήναι, ότι μπορεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί καταχρηστικά και ως εκ τούτου να απαγορευτεί η λειτουργία της. Από ένα σημείο και μετά θεωρείτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους αλλά να  απορρίπτει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θεωρείτε ότι η  αντιπολίτευση είναι ενοχλητική και ο,τι κάνει το κάνει μόνο ως θέαμα προς τέρψιν των τηλεθεατών. Η αντίληψη αυτή είναι  αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού και  κατανόησης του τι σημαίνει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία λειτουργεί έτσι, μέσα στο Κοινοβούλιο διεξάγονται συζητήσεις, η αντιπολίτευση δεν μιλάει στο Κοινοβούλιο για να κερδίσει μια απόφαση όταν με την αρχή της δεδηλωμένης είναι δεδομένο ποιοι ψηφίζουν υπέρ και ποιοι κατά. Έχετε αξιακή διαφωνία με αυτά, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει δικαίωμα μειοψηφίας.
Χριστοδουλοπούλου: Εγώ που είμαι μια ζωή στη μειοψηφία δεν το έχω καταλάβει και το έχετε καταλάβει εσείς που είστε καθεστωτικοί; 
Βενιζέλος: Εσείς είστε καθεστωτική αλλά είστε και ανιστόρητη, δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

Βορίδης: Προσπαθείτε να καλύψετε τον εταίρο σας. Αποχωρούμε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την ψηφοφορία «παράνομη», επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια «συγκάλυψης», την ώρα που η ΝΔ, διά στόματος του βουλευτή Μάκη Βορίδη, γνωστοποίησε την απόφασή της να απέχει από τη διαδικασία.

Επί του θέματος, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Η στάση σας δείχνει αγωνιώδη και απέλπιδα προσπάθεια συγκαλύψεως της υπόθεσης. Παραβιάζετε  ευθέως τον κανονισμό. Αποχωρούμε».

«Θα ψηφίσουμε μόνοι μας. Πηγαίνετε στο καλό, καλά Χριστουγέννα, απεμπολείτε το δικαίωμά σας» απάντησε η κα Χριστοδουλοπούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ