Πολιτικη & Οικονομια

Μαυρωτάς για προϋπολογισμό 2018: «Όνειρο χειμερινής νυκτός η ανάπτυξη»

«Με λάθος μείγμα παρά τις αιματηρές θυσίες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4313198.jpg
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς, ξεκίνησε την ομιλία του, προτείνοντας να νομοθετηθεί ένα ανώτατο πλαφόν (σε ποσοστό επί τοις εκατό) για το πόσο μπορεί να αναπροσαρμόζεται το κάθε κονδύλι εντός του έτους, σε σχέση με αυτό που ψηφίζεται, ώστε να γίνει πολύ πιο υπεύθυνη η όλη διαδικασία.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζουν σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση, επεσήμανε ο κ. Μαυρωτάς, αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2018, οι δαπάνες τριών πολιτικών γραφείων του Υπουργείου Επικρατείας ανέρχονται σε 1,41 εκ. ευρώ, έναντι 1,37 εκ. που δίνονται για δύο ερευνητικά κέντρα: το ΕΛΚΕΘΕ και το Αστεροσκοπείο.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, τονίζοντας πως ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή σε εμπορεύσιμους, εξωστρεφείς κλάδους και η παραγωγή προϋποθέτει επενδύσεις. Ωστόσο, πιθανοί επενδυτές εξαφανίζονται, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, η κυβέρνηση διώχνει τους επενδυτές, χάρη στην ιδεολογική της δυσανεξία απέναντι στο επιχειρείν.

Επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας στην εισηγητική έκθεση, στην ενότητα που αναπτύσσεται η στρατηγική για κάθε Υπουργείο, διερωτώμενος μήπως η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κάτι σημαντικό.

Αναφερόμενος αναλυτικά στα νούμερα, σημείωσε ότι γενικά παρατηρείται αύξηση στις μισθοδοτικές δαπάνες των Κεντρικών Υπηρεσιών πράγμα που δεν έχει αναπτυξιακή αλλά πελατειακή διάσταση. Με άλλα λόγια, σχολίασε, έχουμε προσλήψεις, διορισμούς, αυξήσεις και επιδόματα στα μετόπισθεν, αντί να πάνε οι πόροι αυτοί στην πρώτη γραμμή.

Αναφέρθηκε επίσης στην αρκετά επιθετική απέναντι στην αντιπολίτευση ομιλία του κ. Βούτση, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της, όταν κάνει κριτική στην κυβέρνηση και ότι η έξοδος από την κρίση είναι ομαδικό άθλημα και δεν μπορεί να συνεχίζουμε με ρητορική του τύπου «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Σχετικά με το υπερπλεόνασμα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να στηρίζεται στα βεβαιωθέντα, αλλά στα εισπραχθέντα. Φυσικά, θα πρέπει να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να μη συνεχίσει άλλο να λέει το παραμύθι, ότι το υπερπλεόνασμα είναι από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς κλείνοντας την ομιλία του, υποστήριξε πως το Ποτάμι διαφωνεί και με αυτόν τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί είναι ένα λάθος μίγμα πολιτικής, που στηρίζεται σε επισφαλείς υποθέσεις και όπως συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά στο να πετυχαίνει τα νούμερα της ανάπτυξης, αλλά τα πάει πολύ καλά στο να πετυχαίνει τα νούμερα των πλεονασμάτων».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ