Πολιτικη & Οικονομια

Δέκα συμπεράσματα από την επίσκεψη Ερντογάν

Η Ελλάδα αναδύεται ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4315394.jpg
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τώρα που η σκόνη αρχίζει να κατακάθεται από την επίσκεψη Ερντογάν, η δική μου εικόνα σε σχέση με την επίσκεψη/ ελληνοτουρκικά/Ελλάδα-Τουρκία συνοψίζεται στα κάτωθι:

1. Η Ελλάδα αναδύεται ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι εάν υλοποιούσαν το αρχικό πρόγραμμά τους που συμπεριλάμβανε και έξοδο από ευρωζώνη θα μας καθιστούσαν ως μέρος του γενικού προβλήματος.

2. Η πρόσκληση Ερντογάν ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η αρχική συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν, αν δεν υπήρχε η έντονη αντίδραση πολλών παραγόντων και σίγουρα της ελληνικής κοινής γνώμης, ενδεχομένως να τίναζε την επίσκεψη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον αέρα.

3. Η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε ιδιαίτερα αδύναμη γεωπολιτική θέση (στους τομείς: πολεμική ισχύς, οικονομία, πολιτική). Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να απομονώσει τις εθνικιστικές φωνές, και να εμφανίζεται πάντα ως η βεράντα της Δύσης στην περιοχή, ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

4. Την Ελλάδα δεν συμφέρει η πλήρης αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Η δημιουργία ενός ρεύματος Τούρκων προσφύγων προς την Ελλάδα αποτελεί ασύμμετρη απειλή, η οποία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου και Βόρεια Ελλάδα.

5. Οι κορώνες Ερντογάν στο προεδρικό αφορούσαν κυρίως την τουρκική κοινή γνώμη. Ο Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο επιθέσεων από τη Δύση, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο δυο μεγάλων σκανδάλων α. Πλύσιμο χρημάτων από Ιράν β. Τραπεζικοί λογαριασμοί σε off shore.

6. Ο Ερντογάν χρειάζεται κάποιου είδους συσπείρωση στο εσωτερικό της Τουρκίας και λόγω της οικονομίας. Η αιμορραγία κεφαλαίων συνεχίζεται, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% (κι αυτό σε απόλυτα νούμερα είναι τεράστιο) και το νόμισμα διολισθαίνει. Κατά τη γνώμη μου, η οικονομία θα «σκάσει» πρώτη και θα παρασύρει και το πολιτικό σύστημα.

7. Είναι συμφέρον της Ελλάδος η διατήρηση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να είναι μέλος των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και οι προοπτικές σε μέσο μακροχρόνιο επίπεδο είναι υψηλές (εάν διατηρηθεί η συνοχή της). Ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, Κωνσταντινούπολης, παραλία Αιγαίου, Νότια παραλία και Πόντου, οι εμπορικές, πολιτιστικές, τουριστικές και επιχειρηματικές σχέσεις θα πρέπει να ενισχυθούν.

8. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλύπτει τις επεκτατικές αναθεωρητικές πολιτικές της Τουρκίας. Οι κορώνες Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο πέτυχαν απόλυτα στο να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη για την αλλοπρόσαλλη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και αποτελούν επικοινωνιακή ήττα της Τουρκίας.

9. Η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι η γείτονα χώρα βρίσκεται σε αδύναμη θέση και πολιτική/οικονομική αστάθεια δεν φέρνει αυτόματα επενδύσεις στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση όταν η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 20%.

10. Σε γεωπολιτικό επίπεδο παρουσιάζεται μια μοναδική, ιστορική ευκαιρία, η Ελλάδα να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος (business hub). Ήδη αναδύεται ως ενεργειακός κόμβος, εμπορική πύλη εμπορίου Ευρώπης Ασίας, αλλά το να προσελκύσουμε επιχειρηματικές εργασίες περιφερειακού χαρακτήρα είναι πιο συνθέτη στρατηγική. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και Business Hub, η αντιεπενδυτική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης δεν βοηθά κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ