Πολιτικη & Οικονομια

Δέκα συμπεράσματα από την επίσκεψη Ερντογάν

Η Ελλάδα αναδύεται ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4315394.jpg
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τώρα που η σκόνη αρχίζει να κατακάθεται από την επίσκεψη Ερντογάν, η δική μου εικόνα σε σχέση με την επίσκεψη/ ελληνοτουρκικά/Ελλάδα-Τουρκία συνοψίζεται στα κάτωθι:

1. Η Ελλάδα αναδύεται ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι εάν υλοποιούσαν το αρχικό πρόγραμμά τους που συμπεριλάμβανε και έξοδο από ευρωζώνη θα μας καθιστούσαν ως μέρος του γενικού προβλήματος.

2. Η πρόσκληση Ερντογάν ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η αρχική συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν, αν δεν υπήρχε η έντονη αντίδραση πολλών παραγόντων και σίγουρα της ελληνικής κοινής γνώμης, ενδεχομένως να τίναζε την επίσκεψη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον αέρα.

3. Η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε ιδιαίτερα αδύναμη γεωπολιτική θέση (στους τομείς: πολεμική ισχύς, οικονομία, πολιτική). Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να απομονώσει τις εθνικιστικές φωνές, και να εμφανίζεται πάντα ως η βεράντα της Δύσης στην περιοχή, ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

4. Την Ελλάδα δεν συμφέρει η πλήρης αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Η δημιουργία ενός ρεύματος Τούρκων προσφύγων προς την Ελλάδα αποτελεί ασύμμετρη απειλή, η οποία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου και Βόρεια Ελλάδα.

5. Οι κορώνες Ερντογάν στο προεδρικό αφορούσαν κυρίως την τουρκική κοινή γνώμη. Ο Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο επιθέσεων από τη Δύση, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο δυο μεγάλων σκανδάλων α. Πλύσιμο χρημάτων από Ιράν β. Τραπεζικοί λογαριασμοί σε off shore.

6. Ο Ερντογάν χρειάζεται κάποιου είδους συσπείρωση στο εσωτερικό της Τουρκίας και λόγω της οικονομίας. Η αιμορραγία κεφαλαίων συνεχίζεται, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% (κι αυτό σε απόλυτα νούμερα είναι τεράστιο) και το νόμισμα διολισθαίνει. Κατά τη γνώμη μου, η οικονομία θα «σκάσει» πρώτη και θα παρασύρει και το πολιτικό σύστημα.

7. Είναι συμφέρον της Ελλάδος η διατήρηση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να είναι μέλος των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και οι προοπτικές σε μέσο μακροχρόνιο επίπεδο είναι υψηλές (εάν διατηρηθεί η συνοχή της). Ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, Κωνσταντινούπολης, παραλία Αιγαίου, Νότια παραλία και Πόντου, οι εμπορικές, πολιτιστικές, τουριστικές και επιχειρηματικές σχέσεις θα πρέπει να ενισχυθούν.

8. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλύπτει τις επεκτατικές αναθεωρητικές πολιτικές της Τουρκίας. Οι κορώνες Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο πέτυχαν απόλυτα στο να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη για την αλλοπρόσαλλη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και αποτελούν επικοινωνιακή ήττα της Τουρκίας.

9. Η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι η γείτονα χώρα βρίσκεται σε αδύναμη θέση και πολιτική/οικονομική αστάθεια δεν φέρνει αυτόματα επενδύσεις στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση όταν η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 20%.

10. Σε γεωπολιτικό επίπεδο παρουσιάζεται μια μοναδική, ιστορική ευκαιρία, η Ελλάδα να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος (business hub). Ήδη αναδύεται ως ενεργειακός κόμβος, εμπορική πύλη εμπορίου Ευρώπης Ασίας, αλλά το να προσελκύσουμε επιχειρηματικές εργασίες περιφερειακού χαρακτήρα είναι πιο συνθέτη στρατηγική. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και Business Hub, η αντιεπενδυτική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης δεν βοηθά κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.