- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν σε Τσίπρα: Έγιναν λάθη κι αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη μέλη της μειονότητας
Έμφαση του πρωθυπουργού στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στις διεθνείς Συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.
«Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ο σκοπός της πρόσκλησής σας είναι να επιδιώξουμε να κτίσουμε "γέφυρες" μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε "τείχη". Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και πρόσθεσε: «Ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε "γέφυρες" πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια, και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες, στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».
Η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμεριστούν οι «ιδεολογικές εμμονές» μεταξύ των δύο χωρών.
Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία» παρατήρησε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει πως πρέπει να παραμεριστούν εκείνοι που έχουν «ορισμένες ιδεολογικές εμμονές».
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη».
«Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρχαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας και εσείς το ίδιο. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας. Θεωρώ ότι τα λάθη που διαπράχθησαν είναι πια κομμάτι της ιστορίας» ανέφερε.
Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα και για την «τιμή» που έχει να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Πώς αλλάζει η αεράμυνα της χώρας, ποιες είναι οι ζώνες προστασίας
Πενήντα χρόνια από τη φιλοαραβική στροφή της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας
Η απάντηση στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ
«Εδώ και 1 χρόνο ακούμε για το κόμμα Σαμαρά, κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Όσα είπε ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού και η απάντηση του υπουργού Υγείας
Με ειδική σήμανση στο ράφι και μέσω της «PosoKanei» η ενημέρωση των καταναλωτών
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος, όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.