Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Πτώση ανεργίας από το ’14

«Να βγούμε γρήγορα στις αγορές»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά δεν απέκλεισε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη θα υπάρξουν «από το 2014 και μετά», ενώ όπως είπε στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε η Ελλάδα να ζητήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίων.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%. Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014 όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή περίπου 650 άνθρωποι, ενώ το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. έχουν ήδη ρευστοποιηθεί. Πάντως, δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, σημείωσε πως είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς να κουβεντιάσει για προσωπικά πολιτικά ζητήματα, χαρακτήρισε πολύ καλή τη σχέση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μεγάλο λάθος και ανέφερε ότι η σχέση των τριών κομμάτων της κυβέρνησης είναι πολύ καλή. Αναφερόμενος δε στην αντιπολίτευση ήταν επικριτικός. «Το να λέμε, θα μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο είναι μια μη αληθής πολιτική στάση Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος ακόμη και τώρα πετυχαίνουμε βελτιώσεις με σκληρή διαπραγμάτευση», ανέφερε o υπουργός Οικονομικών.

ΤΣ