- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανός Δημοσιογράφος στο Ευρωκοινοβούλιο: Έλληνες πολιτικοί και ελληνική τράπεζα στα Paradise Papers
Ποια η οικονομική τους εξάρτηση με τα νησιά Κέιμαν
Σε μια σειρά ενδιαφερουσών αποκαλύψεων προχώρησε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο Γερμανός δημοσιογράφος και μέλος του Διεθνούς Consortium Ερευνητικής Δημοσιογραφίας ICIJ, Jan Strozyk.
Ο Strozyk αναφέρθηκε στα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας σε αρχεία της αμερικανικής εταιρείας Appleby, 381 δημοσιογράφων 100 διαφορετικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε τρία παραδείγματα που θορύβησαν τους δημοσιογράφους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στο πρώτο γίνεται αναφορά στον τομέα της Ναυτιλίας και έναν συγκεκριμένο εφοπλιστή ο οποίος αν και βρισκόταν υπό δικαστική έρευνα, ίδρυσε offshore εταιρεία. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών είναι συνήθης πρακτική στον χώρο της Ναυτιλίας.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αναφορά του Γερμανού δημοσιογράφου ότι η Appleby «βρισκόταν πολύ κοντά σε ηγέτες πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι δράσεις τους δεν έχουν ελεγχθεί με τη δέουσα επιμέλεια.
Τέλος, ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση και ντόμινο ερευνών αναμένεται να προκαλέσει ο ισχυρισμός του Strozyk ότι ελληνική τράπεζα έχει λάβει δάνειο από εταιρεία στα νησιά Κέιμαν, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά ως προς τη διαφάνεια της χορήγησής του: Ποιος κρύβεται πραγματικά πίσω από το δάνειο; Ποιος ο λόγος της χορήγησής του; Πώς αξιοποιήθηκε το ληφθέν ποσό από την ελληνική τράπεζα;
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι τα ευρήματα για τα Paradise Papers εμπλέκουν πρώην και νυν ηγέτες του πλανήτη και αφορούν σε πολλά ηγετικά πολιτικά πρόσωπα της ΕΕ. Μάλιστα, ξεκίνησε τα παραδείγματά του από τη Γερμανία, ενώ μετά την Ελλάδα, μίλησε για την Ιταλία.
Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου. Το ελληνικό παράδειγμα αναφέρεται από το 6ο λεπτό και μετά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι προθεσμίες εκπνέουν σύντομα και η διαδικασία επιλογής είναι αυστηρή
Επίθεση προς Φάμελλο τον οποίον κατηγόρησε για «μικρότητα και αναξιοπρέπεια»
Tι υποστήριξε γιατρός των ΤΕΠ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων στο Κίεβο
Παραδόθηκε το σκάφος «Σύρνα» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή
Έργα-μαμούθ 1 δισ. ευρώ στην Ανατολική Αττική
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού
Ποια ανοίγουν και ποια θα παραμείνουν κλειστά
Τι θα γίνει με τα εισοδηματικά κριτήρια
Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής
Ο υπουργός Ανάπτυξης στο εργοστάσιο του Ομίλου Cenergy Holdings στο Σουσάκι Κορινθίας
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Ροβιές - Ήλια στην Εύβοια
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως δεν θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της ΚΟ
Πόσοι είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Το «αντίο» του πρωθυπουργού στην ηθοποιό
Η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται καθημερινά στο όνομα μιας σκληρής αντιπολιτευτικής ρητορικής η οποία πρεσβεύει την αλήθεια.
Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται
Με 17 βουλευτές μένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.