Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος για τον προϋπολογισμό: «Δεν είναι δίκαιος με απόλυτο τρόπο»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένοι από τα πράγματα να τον ψηφίσουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει για συζήτηση και ψήφιση κυβέρνηση στην Ολομέλεια δεν είναι τελείως δίκαιος.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές αναρωτήθηκε: «Είναι δίκαιος ο προϋπολογισμός; Δίκαιος με απόλυτο τρόπο όχι δεν είναι. Είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο να βγούμε από τα μνημόνια. Είναι τόσο δίκαιος όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Προσπαθούμε να τις αλλάξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο κ. Τσακαλώτος υπαινίχθηκε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένοι από τα πράγματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό διότι η άλλη επιλογή θα ήταν να μην τον ψηφίσουν ούτε οι ίδιοι να προκηρυχθούν εκλογές και να έρθει στα πράγματα ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς δεν είναι δίκαιος, δεν τον ψηφίζουμε, πάμε σε εκλογές, να έρθει να κυβερνήσει ο συνασπισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε επιλέξει όμως αυτόν τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει υπερβολική φορολογία λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς φορολογίας «Είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης στη φορολογία. Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ περισσότερα φορολογικά βάρη» .

Τέλος,  κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με βάση το πρόγραμμά της για την μείωση των δαπανών του κράτους θα προχωρήσει είτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είτε σε οριζόντια μείωση μισθών.