Πολιτικη & Οικονομια

Επιστροφή στη λίρα αποφάσισε το ΑΚΕΛ

Ως «ιστορική» χαιρέτισε την απόφαση η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40208-85632.jpg

Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα της Κύπρου και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ως εναλλακτική διέξοδο από τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, αποφάσισε να προτείνει η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, μία μόλις ημέρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή του κυπριακού Μνημονίου. «Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε ακόμα χειρότερα προβλήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή, Κώστα Λαπαβίτσα και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Χάισε Φλάσπε, προνοεί «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ εντάσεις έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του ΑΚΕΛ για απόρριψη των μνημονίων και έξοδο από το ευρώ. Η ηγεσία του κόμματος υποδέχθηκε την πρόταση του αριστερού κυπριακού κόμματος με αμηχανία, όμως η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έσπευσε να χαιρετήσει ως «ιστορική» και να επικροτήσει τη λογική του ΑΚΕΛ. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, που έλαβε το ΑΚΕΛ για επιστροφή στη λίρα, η επίσημη ιστοσελίδα του αριστερού ρεύματος www.iskra.gr δημοσίευσε εκτενές κεντρικό άρθρο, με το οποίο τάσσεται υπέρ της πρότασης.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι η παραμονή στο Μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ:

«1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης νέων μνημονίων.

3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι αυτή η λύση «είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή». Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.