Πολιτικη & Οικονομια

Σερφάρισμα με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης

H Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας επιχειρεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία 279 νέων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (WiFi hotspots)

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 250
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αρχή έγινε στην πλατεία Συντάγματος το καλοκαίρι του 2006. Στη συνέχεια, το Θησείο, η πλατεία Κοτζιά και το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών απέκτησαν το προνόμιο της δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης (WiFi). Ο απολογισμός κάτι παραπάνω από θετικός. Στα σημεία αυτά έχουν βρεθεί πάνω από 40.000 χρήστες του γρήγορου Internet, οι οποίοι και   πραγματοιποίησαν πάνω από 167.000 συνδέσεις.

Τώρα, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας επιχειρεί το μεγάλο άλμα και χρηματοδοτεί τη δημιουργία 279 νέων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (WiFi hotspots) σε Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες και άλλους φορείς σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν απέχουμε πολύ από τη στιγμή που θα καλυφτούν ανοιχτά, δημόσια κεντρικά σημεία σε Δήμους όλης της χώρας με ασύρματα δίκτυα δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης.

Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», με αξιοποίηση εθνικών πόρων και πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Eδώ κρύβεται ένα μυστικό: Η σχετική ευκολία υλοποίησης των παραπάνω έργων επιτρέπει την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους εντός του 2009, ενώ υλοποίηση των ασύρματων δικτύων πραγματοποιείται από τους κατά τόπους φορείς, κατόπιν προτάσεων που υπέβαλαν οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη ολοκλήρωσης των WiFi hotspots έως το φθινόπωρο του 2009 και κατόπιν αναλαμβάνουν τη συντήρησή τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος επεσήμανε: «Έχουμε μείνει έκπληκτοι από τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών, και ιδιαιτέρως των νέων, στην πρωτοβουλία μας για δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας». Προσθέτει ωστόσο ότι μετά το πρώτο βήμα, αρχίζουν τα δύσκολα. «Έως το τέλος του 2009, θα γνωρίζουμε ποιες τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις της “ψηφιακής εποχής” και πόσα περισσότερα σημεία στο χάρτη της Ελλάδας θα απολαμβάνουν δωρεάν ασύρματο ευρυζωνικό Internet».

Η ομάδα D.A.R.T. είναι εδώ!

4 πρακτικές συμβουλές  για ασφαλή χρήση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi Hotspots)

Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness & Response to Threats-D.A.R.T.) της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας είναι μια «ομάδα κρούσης» με στόχο την ενημέρωση των χρηστών για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Το ασύρματο δίκτυο είναι ένα ξεχωριστό προνόμιο για τους κατοίκους της πόλης, όμως πόσο ασφαλές είναι;  Ή, καλύτερα, πώς μπορούμε να «σερφάρουμε» αποφεύγοντας τους όποιους κινδύνους; Ιδού τέσσερις συμβουλές-εξπρές.

● Ενεργοποίηση τείχους προστασίας (Firewall) και εγκατάσταση προγράμματος προστασίας από ιούς (Antivirus). Προστατέψτε τον υπολογιστή σας από παράνομη - μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση με τη χρήση τείχους προστασίας (Firewall) και από ιούς με την εγκατάσταση προγράμματος προστασίας (Antivirus). Ενημερώνετε τον υπολογιστή σας σε τακτά διαστήματα με τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων προστασίας.

● Αποφεύγετε τις διαδικτυακές (online) συναλλαγές όσο βρίσκεστε σε δωρεάν δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Αποφεύγετε να διενεργείτε online συναλλαγές, π.χ.  e-banking ή online αγορές, όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Είναι προτιμότερο να κάνετε τις συναλλαγές αυτές στο σπίτι σας, όπου μπορείτε να εισάγετε τους αριθμούς πιστωτικών καρτών και τους κωδικούς πρόσβασης με μεγαλύτερη ασφάλεια.

● Κρύψτε τα αρχεία σας! Είναι πολύ πιθανό το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας να αφήνει τα δεδομένα σας «απροστάτευτα» στις υποκλοπές. Ακόμη, είναι καλό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) για ασφάλιση του υπολογιστή σας και των ευαίσθητων αρχείων σας. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το να απενεργοποιείτε το file sharing, καθώς μπορεί να αποτελέσει τρόπο ανεπιθύμητων εισόδων στο σύστημά σας.

Σε περίπτωση που είστε χρήστης κάποιου δημόσιου δικτύου, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τη δήλωση σχετικά με την προστασία των προσωπικών σας στοιχείων. Η δήλωση είναι διαθέσιμη στην τοποθεσία Web του δικτύου, από όπου και μπορείτε να ελέγξετε αν και τι είδος κρυπτογράφησης χρησιμοποιεί το δίκτυο.

● Αποσυνδεθείτε από το δίκτυο. Τη στιγμή που τελειώνετε την πλοήγησή σας στο Διαδίκτυο αλλά συνεχίζετε να εργάζεστε στον υπολογιστή σας, είναι απαραίτητο να αποσυνδέεστε και να απενεργοποιείτε τη σύνδεσή σας.

Για περισσότερες πρακτικές συμβουλές ασφάλειας στο

 

epalikaris@pegasus.gr