Πολιτικη & Οικονομια

Αναδρομικά βουλευτών: Όποιος τα πάρει, φεύγει από τη ΝΔ, προειδοποιεί ο Κ. Μητσοτάκης

Τα αναδρομικά των βουλευτών, το νέο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377840-779798.jpg

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο πρώην βουλευτές, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αξιώνουν την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, ζητώντας και τις ανάλογες αποζημιώσεις. Τονίζει, δε, ότι όποιος συνταξιούχος βουλευτής της ΝΔ διεκδικήσεις τις σχετικές αποζημιώσεις, θα τεθεί αυτομάτως εκτός κόμματος.

Η ΝΔ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.

Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, θέση πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι είναι εναντίον κάθε διεκδίκησης επιστροφής αναδρομικών από πρώην βουλευτές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης». Μάλιστα, χαρακτηρίζει πολιτικά ανήθικη τη συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά των βουλευτών, σημειώνοντας: «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ