Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Παπανδρέου: Βρήκε τον Γιόσκα Φίσερ και του είπε «λεφτά υπάρχουν»

Μίλησε με άρωμα… 2009 στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πιστός στο προεκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» του 2009 παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, κρίνοντας από την τοποθέτησή του στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χθες, Δευτέρα.

Ο κ. Παπανδρέου διηγήθηκε: «Χθες ήμουν με τον Γιόσκα Φίσερ, πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Πράσινος και φίλος της Ελλάδας. Ξέρετε τι μου είπε; Λεφτά υπάρχουν. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Πρέπει να κατακτήσετε την αξιοπιστία με σοβαρές μεταρρυθμίσεις – προοδευτικές. Τότε θα εμφανιστούν και επενδυτικά χρήματα».

Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Ήμουν ο τελευταίος πρωθυπουργός αυτής της μεγάλης και ιστορικής παράταξης» για να προσθέσει: «Πρώτα απ’ όλα, πρώτος εγώ, έχω αναλάβει την ευθύνη λαθών και παραλείψεων. Στο κόμμα γιατί οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν να τα αλλάξουμε όλα όπως θα έπρεπε και στην κυβέρνηση, γιατί δεν κάναμε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις (...) Είμαι πάντα έτοιμος να δεχθώ κριτική, αλλά δεν θα δεχθώ κριτική, για επιλογές που έκανα, βάζοντας μπροστά τη χώρα και όχι το κόμμα».

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η μακρά συζήτηση επί των διαδικασιών πρέπει να τελειώνει και να δώσουμε χώρο στην πολιτική» ανέφερε.

«Ας αξιοποιήσουμε στο μέλλον αυτές τις τεχνολογίες, αλλά ας ζητήσουμε και σήμερα από όσους θέλουν και μπορούν να κάνουν την εκλογή αυτή, αφετηρία μιας νέας, δημιουργικής συμμετοχικής και κοινής μας πορείας για την Ελλάδα και τον προοδευτικό χώρο» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο ίδιος έθεσε σειρά ρητορικών ερωτημάτων, για να προσδιορίσει την πολιτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κεντροαριστερή παράταξη, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση:

* Θα πούμε ότι χρειάζεται ένας νέος πολιτικός πολιτισμός, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και σχέδιο του οποίου η ιδιοκτησία να είναι ελληνική; Αλλά ούτε η δεξιά φαίνεται να έχει αλλάξει, ενώ η παραδοσιακή αριστερά αφομοιώνεται πλήρως σε ένα συντηρητικό πελατειακό σύστημα, ικανοποιημένη με την νομή της εξουσίας της.

* Θα πούμε ότι, συνεννόηση και συνεργασία, δεν σημαίνει απαραιτήτως και συγκυβέρνηση;

* Θα ξεκαθαρίσουμε εξ' αρχής, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ότι, δεν πρόκειται να συμπράξουμε με κανέναν, αν δεν συμφωνήσει με όσα απορρέουν από τις αρχές, τις αξίες μας και τις δικές μας, μη διαπραγματεύσιμες επιλογές;

* Θα προσδιορίσουμε επομένως έγκαιρα τη δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, προτείνοντας το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που πριν από οτιδήποτε άλλο, έχουν ανάγκη οι Έλληνες και η χώρα;

* Θα διαμηνύσουμε παράλληλα προς πάσα κατεύθυνση, ότι αυτά είναι που έχουμε ανάγκη για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με ένα ισχυρό οπλοστάσιο με τους δανειστές- εταίρους και να οδηγηθεί με ασφάλεια στις αγορές;

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ