Πολιτικη & Οικονομια

Οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη – Η ΝΔ κατέβασε δική της πρόταση

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375819-775639.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με αιχμή του δόρατος την αναγνώριση διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη, διεξάγεται η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΑΝΕΛ: Καταψηφίζουμε το άρθρο για τα 15 έτη

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα καταψηφίσουν το άρθρο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις, πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ και που όλοι συνηγορούν ότι πρόκειται για μεσαιωνική αντιμετώπιση ο ακρωτηριασμός, δεν θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για αλλαγή ταυτότητας φύλου» τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα, κατέθεσε την ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που υποστηρίζει ότι η ταυτότητα φύλου είναι θέμα κοινωνικό και δικαιωμάτων των πολιτών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου, ο κ. Παπαχριστόπουλος αντέτεινε, ότι τις ακούει, τις σέβεται, αλλά δεν τις συμμερίζεται.

«Το νομοσχέδιο αφορά μια πολύ-πολύ μικρή μειονότητα. Αλλά μια οργανωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, δοκιμάζεται με τους λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με εκ διαμέτρου αντίθετες, μεταξύ τους, απόψεις, οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέτα Καββαδία, έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και να βάλει τέλος σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.

Η κ. Καββαδία χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ως «εντυπωσιακή κίνηση κυνισμού και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου» σημειώνοντας, ότι περιμένουμε να δούμε πώς θα συμβιβάσει τις μετριοπαθείς απόψεις με τις ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Αιχμές όμως άφησε, χωρίς να κατονομάσει, και για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινδυνολογίες είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τον πολιτικό γάμο και για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς όμως να δικαιωθούν.

«Η αντιπαράθεση δεν αφορά τις δεδομένες ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά τις σύγχρονες αντιλήψεις με το σκοταδισμό.

Εμείς θέλουμε αυτές οι μειοψηφίες να μπορέσουν να βγουν από το σκοτάδι στο φως και να διεκδικήσουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας δε τις αντιθέσεις για το όριο ηλικίας, η κ. Καββαδία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αποκρύβεται ότι εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, θα υπάρχει και διεπιστημονική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.

«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ψηφίζει επί της αρχής η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης. 

«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας». 

Ο κ. Μπαργιώτας σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «μόλις εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέει "στρίβειν διά της αντιπροτάσεως» και υπαναχώρησε από τη θέση της εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το νομοσχέδιο και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αλλάξει την ατζέντα και τη συζήτηση. «Το έχουμε δει και άλλες φορές, το έχουμε δει με την ιθαγένεια, με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε φορά που φαίνεται έντονα ότι η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνοθύλευμα διαφορετικών τάσεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για αριστερή ρελάνς» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπογράμμισε ότι για τον χώρο που εκπροσωπεί, τη ΔΗΣΥ, δεν έχουν θέση οι πολιτικές δειλίες και όταν χρειάστηκε στο παρελθόν συγκρούστηκε με τους υπερσυντηρητικούς. 

Το ΚΚΕ καταψηφίζει

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση. «Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Χρυσή Αυγή: Τερατούργημα το νομοσχέδιο 

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ε. Καρακώστας, τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή, ως η μοναδική δύναμη αντίστασης, καταψηφίζει αυτό το αντεθνικό τερατούργημα» και κάλεσε τους βουλευτές «να μη συνεργήσουν σε αυτήν τη νοσηρότητα που στρέφεται κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας και κατά του έθνους». Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό «να καταψηφίσει αυτούς που περιφρονούν τη βούλησή του και θέλουν να περάσει αυτό το ανοσιούργημα».

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

«Τα ατομικά δικαιώματα δεν εξαρτώνται από προϋποθέσεις, το νομοσχέδιο προστατεύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ίση μεταχείριση, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και άλλων κριτηρίων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι «υπερασπίζεται τάχα το Σύνταγμα αν και έχει βάλει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάτω από τη μπότα της». «Οι ναζί είχαν καταργήσει την εφαρμογή ατομικών δικαιωμάτων. Η δική σας μπότα καταπατά τα ατομικά δικαιώματα των συνανθρώπων μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τα άτομα που βιώνουν αυτή τη διαταραχή πρέπει να βρουν την ειρήνη που δικαιούνται και η πολιτεία να τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι αυτό το νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να περιλαμβάνει ακρωτηριασμό, στείρωση κλπ. Εμείς λέμε ότι ένα παιδί πρέπει να φτάσει τα 18 για να μπορέσει να ωριμάσει μέσα του ο εαυτός του», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης και δήλωσε ότι δεν έχει καμία βάση η ένσταση της ΧΑ.

«Αυτές οι εθνικιστικές, ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις είναι οι ίδιες αντισυνταγματικές θέσεις γιατί βρίσκονται απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η πρόταση της ΝΔ

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.

«Ούτε μια ούτε δύο, αλλά 12 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να γίνει διόρθωση της ταυτότητας φύλου μέσα από τον καταναγκαστικό ακρωτηριασμό και τη στείρωση. Δηλαδή την αναγκαστική χειρουργική επέμβαση», υπογράμμισε ο βουλευτής Γ. Αμυράς. Νωρίτερα ο Ι. Λαγός της ΧΑ είχε δηλώσει ότι «το φύλο δεν είναι επιλέξιμο, είναι δώρο Θεού που δεν πρέπει να μεταβάλλεται αλλά μόνο να αξιοποιείται». Επίσης, είπε ότι «δεν είναι δυνατό άτομα σε ηλικία 15 ετών να παίρνουν μια συνταρακτική απόφαση για το υπόλοιπο της ζωής τους», ενώ δεν ψηφίζουν, δεν οδηγούν, δεν βλέπουν ταινία χωρίς γονική συναίνεση.

Κακλαμάνης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πτέρυγα που να μην καταδικάζει τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό

«Τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό δεν νομίζω ότι υπάρχει πτέρυγα που να μην τον καταδικάζει» ανέφερε, με παρέμβαση στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Υπάρχουν, όμως, κάποια από αυτά τα άτομα που επιθυμούν να κάνουν πλαστική επέμβαση» συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένο κέντρο. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν γνωρίζω δημόσιο νοσοκομείο του ΕΣΥ που να έχει αυτό το εξειδικευμένο κέντρο και αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό. Και αν υπάρχει θα είναι ένα. Άρα, εάν δεν υπάρχει στον δημόσιο τομέα, όπου βεβαίως καλύπτεται από τη γενική νομοθεσία τής δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης, και πρέπει να πάει στον ιδιωτικό τομέα σε εξειδικευμένο κέντρο, εντός ή εκτός Ελλάδος, εάν αυτό δεν καλυφθεί από έξοδα που θα εγκρίνει το ΕΣΥ ή το αντίστοιχο ταμείο, είναι δώρον- άδωρον. Διότι πόσες οικογένειες είναι τόσο πλούσιες για να καλύψουνε μία τέτοια επέμβαση για το παιδί τους; Συνήθως είναι ελάχιστες και αναγκάζονται τα άτομα αυτά να καταφύγουν σε κάτι που ούτε τα ίδια το θέλουν. Άρα, νομίζω ότι αυτό, μέχρι αύριο, είτε κάποιος ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου είτε ψηφίσει κατά, είναι μία προϋπόθεση που πρέπει να τη δούμε και αν δεν καλύπτεται, θα πρέπει να καλυφθεί. Θα πρέπει να το δει, ενδεχομένως, ο υπουργός Υγείας με τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτόν τον προβληματισμό ήθελα να καταθέσω».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.