Πολιτικη & Οικονομια

Πως​ ​δαιν θα πλ​ιρ​όσαιται ΕΝΦΙΑ​. Δειαδόσται!!!

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, αλά ΠΦΑ

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375263-774645.jpeg

​Μου φαίνεται σωστά ή κάνω λάθος ότι φέτος για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπήρξε η βαβούρα των προηγούμενων ετών; Ούτε καν χρειάστηκε να βγάλει η κυβέρνηση ΠΦΑ αντίστοιχο παραμύθι με το περσινό, ότι ≤ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε». Μάλλον συνηθίσαμε. Σχεδόν 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων​ κλήθηκαν να πληρώσουν​ το μπιλιετάκι με την πρώτη δόση από το φόρο που θα καταργούσε πρώτα ο Σαμαράς, και μετά ο Τσίπρας. Κα​ι  ​ίσως και οι 6,3 εκ να διαπίστωσα​ν και πάλι ότι τα 3,6 δις έσοδα που αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ στα κρατικά ταμεία​ θα βγουν και φέτος από τις δικές τους τσέπες. Πού χρησιμοποιούνται τα 3,6 δις ακόμα δεν το έχουν αναζητήσει, αλλά φαίνεται πως έχουμε χρόνο και χρήμα μέχρι να το αναρωτηθούμε.

Όπως και να έχει, υπάρχουν δύο τρόποι να μην πληρώσει κάποιος ΕΝΦΙΑ. Ο πρώτος είναι να συμπληρώσει το εξώδικο που δημοσίευσε πρωτοσέλιδο το 2014 η Αυγή. LOL. Αλλά τότε ήταν αντιπολίτευση και ο Αλέξης έπαιζε στο «εγώ Μάγδα μου ζω στο ενοίκιο», τώρα κλάψ’ τα. Όσοι τον πίστεψαν τότε, την κατάσχεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό ας την θεωρούν σίγουρη. Ο δεύτερος τρόπος όμως εξακολουθεί να είναι σιγουράκι και επί ΠΦΑ.

Το Χαμόγελο του Παιδιού για τα κτίριά του ανά την Ελλάδα καλώς ή κακώς πληρώνει ΕΝΦΙΑ. ​Το 2016 ιδιώτης ανέλαβε την πληρωμή των 57.313,31 και φέτος άλλος ιδιώτης το ποσό των 70.335,24 ευρώ​. (Αυξήθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία; Ίσως.) Αντίστοιχα τα κτίρια (μαγαζιά, κατοικίες κ.λπ.) που ανήκουν στο Άγιο Όρος και τα εκμεταλλεύεται εμπορικά ανά την Ελλάδα δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!  Έτσι αποφάσισαν εκ νέου πριν 3 μήνες στη Βουλή τα κόμματα, με εξαίρεση το Ποτάμι που καταψήφισε. (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ψήφισαν ναι, ​ενώ ΚΚΕ, λεβέντηδες​, ΔΗΣΥ​ και χρυσή ναζί ψήφισαν λευκ​ό). Και ​μαζί ψήφισαν την αναδρομική απαλλαγή για υποθέσεις που εκκρεμούν ως προς το φορολογικό έλεγχό τους για ​τα έτη 2010-2013 για τη φορολόγηση  που τους είχε επιβάλει με το άρθρο 12 του νόμου 3842 τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Επομένως εύλογα συμπεραίνει κάποιος ότι  ο μ​όνος τρ​όπος για να μην πληρ​ών​ουν ΕΝΦΙΑ,​ οργανώσεις και ιδρύματα όπως π.χ.  το Χαμόγελο του Παιδιο​ύ ή το Άσυλο Ανιάτων, είναι να παραχωρη​θούν​ ιδιοκτησιακ​ά​  σε κάποια μονή του ​Αγίου Όρους!!! Έτσι, αν δεν θες να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ μεταβίβασε το σπίτι σου στο Άγιο Όρος. So simple. Για όσο ακόμα οι πολίτες θα εκλέγουν κυβερνήσεις που αρνούνται το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και πριμοδοτούν με φοροελαφρύνσεις την εκκλησιαστική περιουσία, δεν θα ξαναπληρώσεις ΕΝΦΙΑ.

Επειδ​ή όμως διάφορα παπαγαλάκια αναφέρονται σε συνταγματικά κατοχυρωμ​ένο ειδικό  φορολογικό καθεστ​ως, καλό είναι να ξέρουμε όλοι ότι το καθεστ​ώς αυτονομίας δεν περιλαμβάνει το φορολ​ογικό πλαίσιο τ​ων μονών της αθωνικής χερσονήσου​. Σ​ύμφωνα με το ​άρθρο 105 του Συντάγματος το ελληνικό κράτος μέσω του διοικητή που διορίζει ορίζει τη φορολόγησή του όπως κρίνει και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. «5. Με νόμο επίσης καθορίζονται … και τα τελωνειακά και φορολογικά πλεονεκτήματα του Αγίου Όρους'». Εδώ είναι και το καταστατικό για το φορολογικό καθεστώς του Αγίου Όρους από το 1926. 

Ούτε εδώ υπάρχει κάποια θεσμοθετημένη φοροαπαλλαγή για την ακίνητη περιουσία τους.  Και με το άρθρο 12 του νόμου 3842, επί Παπανδρέου «καταργήθηκε από 1.1.2010 η φοροαπαλλαγή ιερών ναών, μητροπόλεων και ιερών μονών, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους για τα εισοδήματα από εκμίσθωση κτισμάτων και γαιών των νομικών αυτών προσώπων». 

Οι σαμαροβενιζελοι με νόμο το 2013 κατάργησαν το νόμο. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει παρών. Οι ΣΥΡΙΖΑνελ φέτος τον Αύγουστο, όταν ετοίμαζαν τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι έλληνες πολίτες, τις ίδιες ώρες ανανέωσαν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το Άγιο Όρος για την ακίνητη περιουσία του σε όλη την επικράτεια μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα (εκτός από το Ποτάμι, που πολύ σωστά καταψήφισε), και έδωσαν αναδρομική φοροαπαλλαγή σε όσες περιπτώσεις όσο ίσχυσε ο νόμος το 2010-2013 αλλά οι αρμόδιες ΔΟΥ είχαν «αμελήσει» και δεν έστειλαν τα μπιλιετάκια με τους λογαριασμούς στις μονές, χαρίζοντας όποιες οφειλές προέκυπταν. Αυτό ακριβώς που περιέγραφαν προεκλογικά ως διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και ειδική φορολογική επιβάρυνση της εκκλησίας.  Αλλά από την ανάποδη!

Την ίδια ακριβώς τροπολογία την είχαν καταθέσει κρυμμένη και πάλι, σε άλλο ν/σ τον Ιούλιο οι ίδιοι βουλευτές Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων), αλλά τότε μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του Ποταμιού, το ΥΠΟΙΚ την είχε αποσύρει για να εξετάσει το ύψος της επιβάρυνσης του δημόσιου ταμείου. Την επιβάρυνση βέβαια δεν την μάθαμε ποτέ. Το ΥπΟικ δεν βρήκε κανένα λόγο να ενημερώσει τους πολίτες. Τι δουλειά έχουμε να μάθουμε; Εμείς είμαστε μόνο για να πληρώνουμε! Η τροπολογία κατατέθηκε ακριβώς η ίδια και πέρασε. Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός πήγε να πάρει το «αντίδωρό» του με επίσημη επίσκεψη στην αθωνική χερσόνησο. Οι μοναχοί του έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα. Ψηφαλάκια να μαζέψουν από τις θεούσες ήθελαν, και να βολέψουν και τα φορολογικά των μπιζνες priest. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, αλά ΠΦΑ.

Υ.Γ. 1 Στις 21/12/2016 οι ίδιοι βουλευτές, συν οι Λοβέρδος (Πασοκ), Μπούρας (ΝΔ), (μπράβο διακομματική συνεργασία!)  είχαν καταθέσει τροπολογία η οποία υπερψηφίστηκε, με την οποία  οριζόταν «ως ακατάσχετο» ποσό 2εκ. ευρώ ετησίως που προβλέπεται για τις λειτουργικές δαπάνες των μονών και 450 χιλ. ευρώ για δαπάνες φιλοξενίας. Και οι μονές απαλλάσσονταν από «την υποχρέωση της υποβολής δήλωσης στοιχείων και ακινήτων (Ε9) προηγούμενων ετών». Ο θεός βοηθός και business as usual.

Υ.Γ. 2 Το να διαμαρτυρόμαστε μόνο, δεν είναι λύση. Μια λύση για να πάψει το χυδαίο αλισβερίσι με τις κρυφές τροπολογίες είναι ο Τελικός Νόμος και η εφαρμογή του συντάγματος που απαγορεύει προσθήκη άσχετων διατάξεων σε νομοσχέδια. Κάποιοι βέβαια επιμένουν να το φωνάζουν, αλλά ποιος τους ακούει; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ