Πολιτικη & Οικονομια

Λοταρία των αποδείξεων: Ακατάσχετα και αφορολόγητα τα κέρδη

Το ΥΠΟΙΚ καλεί τους φορολογούμενους να «παίξουν», ζητώντας παραστατικά για κάθε αγορά προϊόντων και υπηρεσιών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η λοταρία των αποδείξεων, με το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι τα κέρδη για τους φορολογούμενους θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι τα χρηματικά έπαθλα δεν θα υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν θα συμψηφίζονται με οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάσχεσης.

Η λοταρία των αποδείξεων αποτελεί το ύστατο μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών για να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να πείσει τους πολίτες να λαμβάνουν αποδείξεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της χρήσης πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές στο πλαίσιο ενεργειών για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος.

Οι κληρώσεις θα ξεκινήσουν μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, 1.000 φορολογούμενοι κάθε μήνα θα κερδίζουν 1.000 ευρώ έκαστος, ενώ προβλέπονται και ορισμένες «σούπερ» κληρώσεις πριν από γιορτές. Εκτιμάται πως μέσω της λοταρίας θα δίνονται 12 εκατ. ευρώ ετησίως.