- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Προβάδισμα 13% της ΝΔ σε δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ - η γνώμη των πολιτών για Κουρουμπλή
Πάνω από το 85% ανησυχεί για νέα μέτρα
Μεγάλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ΣΚΑΙ.
Αυτά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22-25 Σεπτεμβρίου σε 1.025 άτομα.
Μπροστά η ΝΔ με 13%
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30,5% (33% στη μέτρηση του Ιουνίου), έναντι 17,5% (15%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,5% (6%), η Χρυσή Αυγή με 7% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (7,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 2% αντίστοιχα (2% - 2,5%) και το Ποτάμι με 1% (2%). Άλλο κόμμα ψηφίζει το 10%, στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Στο 15% κυμαίνεται η αποχή και στο 7,5% το άκυρο/λευκό.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 43,5%. Το 21% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 11,5% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 8% προς τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται σε 81%. Το 8% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετακινείται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,5% προς το άκυρο/λευκό και το 5,5% προς άλλα κόμματα.
Θέλουν παραίτηση Π. Κουρουμπλή πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες
Το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ μπορεί να ερμηνευτεί και από μια σειρά ποιοτικών στοιχείων. Ενδεικτικά, ο δείκτης ικανοποίησης των πολιτών από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και αυτό γιατί μόλις το 6% κρίνει θετικά το έργο των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το 34% απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 58% απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο και υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.


Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται και ο δείκτης ικανοποίησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος καθώς μόλις το 16,5% βάζει καλό βαθμό στην κυβέρνηση. Το 43% θεωρεί πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 38,5% απαντά πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από την παρούσα κυβέρνηση.
Κεντροαριστερά: Προηγείται η Γεννηματά
Η έρευνα περιλαμβάνει και ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις με την εκλογή ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα επιλέγατε», οι πολίτες απαντούν:
Φώφη Γεννηματά 28% (εύρος διακύμανσης από 17,5% έως 38,5%)
Γιώργος Καμίνης: 20% (εύρος διακύμανσης από 11% έως 29%)
Σταύρος Θεοδωράκης 17% (εύρος διακύμανσης από 8,5% έως 26%)
Νίκος Ανδρουλάκης 12,5% (εύρος διακύμανσης από 4,5% έως 20,5%)
Γιάννης Ραγκούσης 3,5% (εύρος διακύμανσης από 0,5% έως 8%)
Γιάννης Μανιάτης 2,5% (εύρος διακύμανσης από 0,5% έως 6,5%)
Άλλον υποψήφιο επιλέγει το 16,5%


ΔΕΘ
Ως προς τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, νικητής εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, το 19,5% θεωρεί πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεισε με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ (το 38% απαντά πως δεν έπεισε), την ώρα που μόλις το 6% φάνηκε να πείθεται από τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. (46% απαντά πως δεν πείστηκε).
Η διογκούμενη δυσαρέσκεια μπορεί επίσης να ερμηνευτεί και από τις απαντήσεις που δίνονται αναφορικά με τους χειρισμούς του ναυαγίου στο Σαρωνικό. Το 53,5% απαντά πως ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής έχει την πολιτική ευθύνη και θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ μόλις το 31,5% απαντά πως δεν υπάρχει λόγος παραίτησης.
Ο φόβος των νέων μέτρων
Στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης, οι πολίτες δεν φαίνεται να πιστεύουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 85,5% απαντά πως θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ μόλις το 9,5% απαντά πως θα βγούμε απ την κρίση χωρίς άλλα μέτρα.

Ως προς τις επενδύσεις, το 75,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον, ενώ μόλις το 18% πιστεύει το αντίθετο. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών.
Με δεδομένο το φόβο για νέα μέτρα αλλά και τη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, σχεδόν μισοί εκ των ερωτηθέντων απαντούν πως η οικονομική τους κατάσταση το αμέσως προσεχές διάστημα θα χειροτερεύσει (28% σίγουρα – 22,5% μάλλον θα χειροτερεύσει). Το 39% απαντά πως η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει ίδια, το 8,5% πως μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί και το 2% απαντά πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.