Πολιτικη & Οικονομια

Άγριος καβγάς Παναγούλη – Τόσκα για το «αντιστασιακό» παρελθόν του υπουργού: «Ψεύτη»

«Ούτε νερουρλάς δεν έμπαινε επί Χούντας χωρίς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372937-770169.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσα για το αν δεύτερος διαθέτει αντιστασιακό παρελθόν ή όχι.

Ο κ. Παναγούλης, θεωρώντας πως οι υπηρεσίες του υπουργείου τού αποκρύπτουν φακέλους, που αφορούν στην αντιστασιακή δράση του πατέρα του και του αδερφού του, επιτέθηκε στη Βουλή με δριμύτητα στον κ. Τόσκα, χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη και πλαστογράφο της ιστορίας της αντίστασης» και καλώντας τον να αποσύρει από το βιογραφικό του ότι, ήταν αντιστασιακός.

Το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη όταν ο υπουργός απάντησε πως δεν έχει ξανακούσει τέτοιο «ντελίριο συκοφαντίας».

Μάλιστα ο κ. Παναγούλης κατέθεσε στην Βουλή φωτογραφία που, όπως είπε, δείχνει τον πατέρα του υπουργού σε γιορτές της χούντας, ενώ ισχυρίστηκε ότι το 1971, που μπήκε ο υπουργός στη Σχολή Ευελπίδων, έμπαιναν μόνο οι αρεστοί του καθεστώτος – «ούτε νερουλάς στο Κομπότι δεν θα μπορούσατε να γίνετε εκείνη την εποχή, χωρίς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».

Ο Νίκος Τόσκας, που ζήτησε να δει τη φωτογραφία, είπε ότι έχει τραβηχτεί σε εκδήλωση στο κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο ο πατέρας του υπηρετούσε ως μόνιμος υπαξιωματικός, και φυσικά μόνο ως χουντικός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ένας άνθρωπος που υπήρξε τραυματίας του Αλβανικού μετώπου και σαμποτέρ στην ανατίναξη του Γοργοποτάμου.

Και συνεχίζοντας το σφυροκόπημα ο κ. Παναγούλης είπε: «Από το ’67 έως το ’74 σερνόμουν στα δικαστήρια και τις φυλακές, δεν σας συνάντησα πουθενά κύριε Τόσκα. Τι είσαστε; Τροτσκιστής και κάνατε εισοδισμό; Το βράδυ που έκανε το πραξικόπημα ο Ιωαννίδης που πήγατε κύριε υπουργέ; Μήπως στον Λυκαβηττό να φυλάξετε τις επικοινωνίες; Είστε πλαστογράφος της ιστορίας της Αντίστασης, είσαστε ανίκανος κι ανεύθυνος. Αν σας αναθέσουν να φυλάξετε μια άδεια αποθήκη θα σας κλέψουν την πόρτα».

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Νίκος Τόσκας παρέπεμψε στον Μανώλη Γλέζο για τα περί αντίστασης. «Ο Μανώλης Γλέζος μου είπε να ρωτήσετε αυτόν» είπε λακωνικά.

Σε ότι αφορά στην επίκαιρη ερώτηση Παναγούλη σχετικά με τους φακέλους μελών της οικογένειάς του που δεν του παραδίδουν οι υπηρεσίες ο κ. Τόσκας είπε ότι το ’89 διακομματικά συμφωνήθηκε επί Κεφαλογιάννη να καούν 17 εκατομμύρια φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων και όντως έτσι έγινε στην Χαλυβουργική. Τότε, αποφάσισαν να κρατήσουν 2.110 φακέλους που αφορούσαν Εμφύλιο, δίκη των Αεροπόρων, δίκη Δικτατορία, ενώ αποφασίστηκε να ανοιχτούν το 2029. «Δεν φτάνει λοιπόν που τους δίνω πιο γρήγορα τα ακούω κι από πάνω;!» είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας πως το υλικό που αφορά στην οικογένεια Παναγούλη και έχει διασωθεί, έχει παραδοθεί.

Ο κ. Παναγούλης έκανε ειδική αναφορά στον αδελφό του Γιώργο ο οποίος αγνοείται και άφησε υπαινιγμούς ότι υπάρχουν συνομιλίες του Δικτάτορα Παπαδόπουλου με τον τότε Πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Ποιόν θέλετε να προστατέψετε κύριε υπουργέ;» ρώτησε.

Ο υπουργός απάντησε ότι απευθύνθηκε και στην ΕΥΠ και του είπαν πως δεν έχουν κάτι σχετικό στο ιστορικό τους αρχείο. «Όσο για τους φακέλους που λείπουν γιατί κύριε Παναγούλη δεν ρωτήσατε ούτε το ’84 που ήσασταν και υπουργός Εσωτερικών ούτε το ’89 ζητήσατε πρόσβαση; Δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ