Πολιτικη & Οικονομια

Συνέντευξη Τύπου – Τσίπρας: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα – Μακρόν: Η ελληνική κρίση ξεπερνιέται

Το μήνυμα προς το ΔΝΤ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η κοινή Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Μακρόν.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Τσίπρας

  • Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα, που πραγματοποιώντας μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα.  
  • Η χώρα αλλάζει σελίδα, όπως δείχνουν και όλα τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο στόχο του ρυθμού ανάπτυξης 2% για φέτος.
  • Είχα την ευκαιρία να αναφέρω στον Γάλλο πρόεδρο πως γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις ελληνογαλλικές σχέσεις. 
  • Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζω πως και οι θεσμοί θα συμβάλλουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
  • Οι επενδυτές μας εμπιστεύονται πλέον.
  • Είναι σημαντικό για την Ευρώπη, η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό θα είναι θετικό για τους λαούς όλης της Ευρώπης.
  • Καλωσορίζω το γεγονός ότι μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν ήρθαν εκπρόσωποι σημαντικών γαλλικών εταιριών. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και σε άλλους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ενέργεια, η αγροτική ανάπτυξη, η άμυνα και οι μεταφορές.
  • Συζητήσαμε και για την Τουρκία, πόσο σημαντική είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.
  • Έχει ιδιαίτερη αξία η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για τους λαούς των χωρών μας, αλλά και για την προώθηση δημοκρατικών αξιών στην γείτονα χώρα.

Μακρόν

  • Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Χαιρετίζω όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και τη δική σας δράση κ. πρωθυπουργέ για το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη. Θέλω να στηρίξω την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Βλέπουμε για πρώτη φορά να διαφαίνονται θετικά στοιχεία στην Ελλάδα. Ήρθα συνοδευόμενος από μεγάλη γαλλική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και να στηρίξει τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα. 
  •  Αύριο θα ενισχύσουμε και την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ήρθα συνοδευμόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρήσεων. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα.
  • Μιλήσαμε και για την Ευρώπη. Τις επόμενες εβδομάδες θα σημειώσουμε σημαντικά βήματα για τη νέα ατζέντα για την Ευρώπη. Μιλήσαμε για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, συνεργαζόμαστε για την οδηγία. 
  • Η Ευρώπη ελπίζω να παραμείνει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις προστατεύοντας παντού στην Ευρώπη της στρατηγικές επενδύσεις.  
  • Είμαι εδώ γιατί θέλω να μιλήσω και για το μέλλον. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση. Θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν καθοριστικά βήματα για το μέλλον. Έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού. Σε λίγη ώρα από τον λόφο της Πνύκας η Ευρώπη θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας.
  • Σας ευχαριστώ για τις συζητήσεις, η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό σας και στις καλές και στις κακές στιγμές.
  • Μπροστά μας θα έχουμε δύσκολες στιγμές γιατί μετρούμε θύματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Δεν θέλω να μιλήσω για τον απολογισμό από εδώ, από την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το θέμα. 
  • Χθες το βράδυ αποφάσισα να μην ακυρώσω το ταξίδι στην Ελλάδα. Τις 24 ώρες στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα λόγω συνθηκών να μεταβώ στις πληγείσες περιοχές.
  • Η επίσκεψη στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα έχει βιώσει πολύ σκληρή λιτότητα και ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας παίζεται εδώ. Θέλουμε να την πλαισιώσουμε στην επιστροφή της στην ανάπτυξη. Θα υπογραφούν συμφωνίες για την αναπτυξιακή τράπεζα, για ενέργεια, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τις νέες τεχνολογίες. Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Για το ΔΝΤ:

Τσίπρας:

  • Το ΔΝΤ συμμετέχει εδώ και εφτά χρόνια στα ελληνικά προγράμματα και αναμένουμε για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι. Στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορές όπως στις εκτιμήσεις. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί και να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο αντίκτυπος δεν ήταν πάντα θετικός.
  • Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μέρες μας. Έχει να παίξει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν καλείται να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει μόνη της τα δικά της προβλήματα, με τα δικά της εργαλεία, με τα δικά της θεσμικά όργανα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις. Είναι πιο χρήσιμο να μπορεί η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.

Μακρόν:

  • Δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε με την Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός οργανισμός, υποστηρίζω τον ρόλο του όμως δεν είναι ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Ελπίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2018 θα βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και να συνεχίσει η αλληλεγγύη κάτι που θα οδηγήσει στη ρύθμιση του χρέους. Η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να γίνει χωρίς νέους όρους. Είμαι αισιόδοξος θα βρεθούν λύσεις.
  • Ας επανέλθουμε σε αυτά που λειτουργούν. Έχουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά για να μην χρειαστεί να προστρέχουμε σε εξωτερικούς θεσμούς.