- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ποτάμι: Ο Νίκος Παππάς κάνει διαστημικό τουρισμό
Τι απάντησε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την «επιστροφή της Ελλάδας στο διάστημα»
«Ο κ. Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πανηγυρίζει από την εξωτική Γαλλική Γουϊάνα, για την "επιστροφή της Ελλάδας στο διάστημα". Για μια ακόμα φορά τα λεγόμενά του απέχουν από την αλήθεια. Ούτε η Ελλάδα απουσίαζε, ούτε ο νέος δορυφόρος αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης. Η Hellas Sat είναι εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
Και συνεχίζει ως εξής: «Ήδη από το 2003, η Hellas Sat έχει δορυφόρο στο Διάστημα. Ο Hellas Sat 2 παραμένει σε τροχιά.
Από το 2013, τo 99,05% της Hellas Sat ανήκει στην ArabSat Satellite Communications, Cyprus Ltd. Πουλήθηκε από την τότε διοίκηση του ΟΤΕ σε μια κίνηση που διασφάλισε τη μελλοντική παρουσία της Ελλάδας στο διάστημα. Η αξιοποίηση του διαστήματος είναι σημαντική, τόσο για την παροχή σημαντικών, κυρίως τηλεπικοινωνιακών, υπηρεσιών και παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την εξερεύνηση. Ο δορυφόρος Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε από τη γαλλική Thales. Ο ήδη προγραμματισμένος Hellas Sat 4 κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin.
Η δέσμευση για παραγγελία, κατασκευή και εκτόξευση νέου δορυφόρου αποτελούσε ανειλημμένη υποχρέωση της εταιρείας που αγόρασε την Hellas Sat το 2003. Ήταν μονόδρομος προκειμένου να διατηρηθεί η τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα και να διασφαλιστεί η λεγόμενη «διαστημική παρουσία» της χώρας. Αυτή η τροχιακή θέση (39ο ανατολικώς) και η συμμετοχή της χώρας στη διεθνή λίστα των λεγομένων «Διαστημικών Χωρών» έχει σημαντικά οφέλη σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο..
Αν πρέπει λοιπόν να δοθούν κάπου συγχαρητήρια, είναι στην τότε διοίκηση του ΟΤΕ που την μεταβίβασε στα σωστά χέρια και στην σημερινή ιδιοκτήτρια που τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζει λοιπόν ο κ. Υπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής. Απλά γιατί δεν έκανε τίποτα. Πήγε ένα ταξιδάκι αναψυχής για την εκτόξευση παρέα με τον εκδότη της Εφημερίδας "Το Χωνί" και έβγαλε και σχετικές φωτογραφίες.
Η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
Απάντηση στην ανακοίνωση του Ποταμιού έδωσε με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Χριστοφορίδης.
Στην απάντησή του, ο κ. Χριστοφορίδης σημειώνει ότι «κάποιοι τελικώς, δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν το γεγονός ότι -επιτέλους- η Ελλάδα φεύγει από τη λογική της Ψωροκώσταινας»: «Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η χώρα προχωρά μπροστά και, μάλιστα, σε τομείς υπερυψηλής καινοτομίας, αξιοποιώντας τους Έλληνες επιστήμονες που κάποιοι είχαν καταδικάσει σε εξορία. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λογική του πελάτη και του εκποιητή και μπαίνει στη λογική του παραγωγού και του ιδιοκτήτη» επισημαίνει.
«Το Ποτάμι», συνεχίζει η απάντηση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «θα όφειλε να γνωρίζει την αλήθεια πριν προβεί σε ανακοινώσεις. Εκτός κι αν τη γνωρίζει και επιλέγει να την αποκρύψει γιατί απλά δεν το βολεύει. Τα στοιχεία, πάντως, είναι αμείλικτα:
1. Επί ΝΔ, ο δορυφόρος πουλήθηκε μαζί με τον ΟΤΕ στην Deutsche Telecom.
2. Ο - ιδιοκτησίας του γερμανικού Δημοσίου - ΟΤΕ πούλησε τον Hellas Sat, αποκομίζοντας πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για το ίδιο το γερμανικό Δημόσιο, ενώ απειλήθηκε και η φυσική παρουσία του κέντρου ελέγχου του δορυφόρου στην Ελλάδα.
3. Η Ελλάδα, χωρίς νέα σύμβαση και παρουσία δορυφόρου στο διάστημα, θα έχανε την τροχιακή της θέση, από την οποία διέρχονται οι επικοινωνίες του στρατού, της ΕΥΠ και των σωμάτων ασφαλείας.
4. Η κυβέρνηση, με τη διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση, εξασφάλισε την τροχιακή θέση της χώρας και τριπλασίασε τα ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, διασφαλίζοντας παράλληλα διπλάσιες επενδύσεις.
5. Συνοψίζοντας, ο γερμανικός ΟΤΕ αποκόμισε σημαντικότατα οφέλη, εκποιώντας μια επένδυση υψίστης στρατηγικής σημασίας που είχε κάνει ο ελληνικός λαός όλη την προηγούμενη δεκαετία. Με τη νέα σύμβαση, η σημερινή κυβέρνηση διασφάλισε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, τη φυσική παρουσία του κέντρου ελέγχου του δορυφόρου στη χώρα, την ελληνική τροχιακή θέση και τριπλάσια ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Όσο για τα περί "διαστημικού τουρισμού", αυτά τα αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των ελληνικών επιχειρήσεων που πρωτοπορούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας στον τομέα του διαστήματος. Προφανώς, πάντως, το Ποτάμι, προτιμά η χώρα να μην εκπροσωπείται στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τους ενημερώνουμε ότι η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο.
Τους αφήνουμε στη μιζέρια τους.
Υ.Γ. Όσο για το «χαλασμένο γραμμόφωνο» του επικεφαλής του Ποταμιού περί της ανύπαρκτης (από το Νοέμβριο 2015 και πριν αναλάβω καθήκοντα στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης) ιδιότητάς μου ως «εκδότη της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ», απλά ψεύδεται -για μια ακόμη φορά - εν γνώσει του. Επ' αυτών έχει ήδη επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη» καταλήγει στην απάντησή του ο Γ. Χριστοφορίδης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τέλος η αντιδικία του κράτους με τον πόνο του πολίτη»
Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την ανθρώπινη παραμονή στις ακριτικές περιοχές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.