Πολιτικη & Οικονομια

Κάνουν φύλλο και φτερό τις αγοραπωλησίες ακινήτων για μαύρο χρήμα

Αναδρομικό χαράτσι από την Εφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361082-747742.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών , με στόχο τον εντοπισμό «μαύρου» αφορολόγητου χρήματος. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», επικαλούμενη την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η Εφορία θα κάνει διασταυρώσεις ανάμεσα στο τίμημα που δηλώθηκε και τα ποσά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργολάβων την περίοδο 2001-2011. Στην περίπτωση που εντοπιστούν διαφορές, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά τον φόρο που αναλογεί στο ποσό που δεν δηλώθηκε στην εφορία.

Πρώτα η εφορία θα καλέσει τον αγοραστή και θα τον ενημερώσει για το ποσό του φόρου μεταβίβασης που πρέπει να πληρώσει βάσει της διαφοράς αντικειμενικής και πραγματικής τιμής αγοράς. Ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά και εκπρόθεσμα.

Αν δεν ανταποκριθεί ο αγοραστής η εφορία θα “χτυπήσει την πόρτα” του πωλητή, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης 3% για να γλιτώσει και τα πρόστιμα για την αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας που φτάνουν ως και το 100%.

Όσους αρνηθούν να πληρώσουν τους περιμένει βαρύ χαράτσι καθώς η εφορία θα τους επιβάλει τον παλιό φόρο μεταβίβασης 10% ο οποίος θα έχει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ειδικά στην περίπτωση του πωλητή ο συντελεστής μπορεί να φτάσει και το 45% για απόκρυψη χρήματος μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνουν το 100%. 

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2001-2011 έχουν κατασκευαστεί 182.103.538 τ.μ με βάση τα στοιχεία των οικοδομικών αδειών, και τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στις νέες κατασκευές και όχι σε επαγγελματικά ή παλαιά ακίνητα, με αποτέλεσμα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να πιστεύουν ότι διακινήθηκαν μεγάλα "μαύρα" ποσά κι έτσι το Δημόσιο απώλεσε σημαντικά έσοδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ