- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τον «Γολγοθά» των σκουπιδιών (εικόνες)
ΝΔ: Ανεύθυνη κυβέρνηση - ΚΚΕ: Δήθεν λύσεις - ΠΑΣΟΚ: Ασυνεννοησία σε όλα
«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αδιέξοδο στο ζήτημα των συμβασιούχων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τον ανεύθυνο χειρισμό της όλης υπόθεσης. Ζήτησε να σταματήσουν οι καταλήψεις και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Διευκρίνισε ότι το πρόβλημα έχει προκύψει «τη χειρότερη δυνατή στιγμή - μέσα στο καλοκαίρι - με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη και την κάλεσε να σταματήσει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση «η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα».
Εκτιμά ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Αναφέρει τη λύση που προτείνει η Ν.Δ. και η οποία προβλέπει ότι:
Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση. Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία.
Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
Προσθέτει ότι «πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο».
Υπογραμμίζει την ανάγκη την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων να την έχει αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν είναι δουλειά του κράτους να καθορίζει πω ς θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία.
Κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας».
ΚΚΕ: Όχι στις «δήθεν» λύσεις
Την αντίθεσή του σε «δήθεν λύσεις» που «στρώνουν το έδαφος για απολύσεις και για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στα αρπακτικά νύχια των ιδιωτών» εκφράζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θέμα των συμβασιούχων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση «να εξασφαλίσει τώρα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, αντί να τους κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που διαιωνίζουν την εργασιακή ανασφάλεια».
Τονίζει παράλληλα πως για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και όχι οι αγώνες εργαζομένων, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων.
Ένωση Κεντρώων: Υποπτευόμαστε ότι την υπόθεση θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες
Παρέμβαση για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα έκανε, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζοντας ότι «εργαζόμενοι στην καθαριότητα και κυβέρνηση καλούνται να συνεννοηθούν για το θέμα των συμβασιούχων».
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «εάν ο διαγωνισμός γίνει μέσω ΑΣΕΠ, σε αυτόν πρέπει να συμμετάσχουν και άλλοι πολίτες και όχι μόνο οι σημερινοί εργαζόμενοι». Τέλος, σημειώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν την υπόθεση των σκουπιδιών ιδιωτικές εταιρείες και γι' αυτό υποστηρίζει: «Εάν δεν υπάρξει προσέγγιση, υποπτευόμαστε ότι την υπόθεση θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες και τελικά φαίνεται ότι αυτό είναι το μυστικό της όλης ιστορίας και η πρόθεση της κυβέρνησης».

«Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μέσα στο καλοκαίρι πώς θα μαζέψουμε τα σκουπίδια, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», σχολίασε η Τόνια Αντωνίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο ραδιοφωνικό σταθμό του 24/7.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παρεμβάσεις που φέρνει σε νέο νομοσχέδιο το Υπουργείο Εργασίας
«Ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι επιμέρους εθνικές ιδιαιτερότητες»
Με C-27 ταξίδεψε στη Σλοβενία
«Δεν ανησυχούμε υπέρμετρα για κρίση χρέους στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
Δύσκολες διαπραγματεύσεις και αδιέξοδο στις Βρυξέλλες
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.