Πολιτικη & Οικονομια

Επιτέλους συγκλίνουν Ελλάδα - Γερμανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357222-740144.jpg

Μια ακούσια, φαινομενική και,  ιδίως, ευκαιριακή σύγκλιση Ελλάδας  - Γερμανίας έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση στην ηλεκτρονική σελίδα του έγκυρου γερμανικού περιοδικού "Spiegel" :

«Εδώ και χρόνια πολιτικοί στο Βερολίνο και την Αθήνα διαφωνούν για το πώς η επιβαρυμένη από το χρέος Ελλάδα μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της. Παρά τις πολλές διαφωνίες τους, οι δυο κυβερνήσεις μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν παράγοντα: στο  ΔΝΤ. Τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Έλληνες, υποθέτουν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Αρχικά είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015, ότι το ΔΝΤ θα συνέβαλε με μέχρι 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει δώσει ούτε σεντ στην Αθήνα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ δεν θεωρεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και για αυτό ζητά "κούρεμα". Η γερμανική κυβέρνηση θέλει το "κούρεμα" να γίνει το 2018. Ο υπολογισμός που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ότι έτσι το θέμα θα κρατηθεί μακριά από τον προεκλογικό αγώνα. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο επιμένει στη συνεργασία με το ΔΝΤ διότι πιστεύει πως μόνο αν συμμετέχει το ΔΝΤ με τους αυστηρούς του όρους και με τα κεφάλαιά του, μπορούν να γίνουν αποδεκτά στους Γερμανούς τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα.

Οι Έλληνες πάλι είναι δυσαρεστημένοι με το ΔΝΤ, επειδή αυτό δεν τάσσεται αρκετά δυναμικά υπέρ της απομείωσης του χρέους…Η παρτίδα πόκερ που παίζεται είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, επειδή, όσο δεν αποφασίζει το ΔΝΤ, αυξάνεται η ανασφάλεια των επενδυτών στην Ελλάδα».

(Σ.Σ. Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβρη. Στη φωτογραφία η κ. Λαγκάρντ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο). 

Αλλά ακούσια, φαινομενικά κι  ευκαιριακά 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ