- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: Λύση να ’ναι και όποτε είναι ας έρθει
«Η κυβέρνηση παλεύει για τις 15 Ιουνίου»
«Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup, είτε στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως «η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Συμπερασματικά, «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.
Στη συνάντηση με τον Εσθονό πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, επίσης το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το προσφυγικό. Με τον Εσθονό πρωθυπουργό μάλιστα να εξάρει τη στάση της χώρας μας στην προσφυγική κρίση.
Μετά το πέρας της συνάντησης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που προηγήθηκαν. Όπως είπε, η Εσθονία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων και με την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα καινούργιο όραμα, το οποίο μπορεί να χτιστεί στη βάση μιας σταθερής ευρωζώνης, ώστε να οικοδομηθεί η σταθερή έξοδος της ευρωζώνης από την οικονομική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς στην Προεδρία της Εσθονίας ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για δίκαιη αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα κρατά ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, ωστόσο υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα κυρίως στο Αιγαίο.
Για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυσή του στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε παρελκυστική τη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν κάνει -όπως σημείωσε- βήματα βελτίωσης σε σημαντικά θέματα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου πως το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα αλλά ευρωπαϊκό.
«Δεν παρέλειψα να εκφράσω βέβαια και την απογοήτευσή μου για την παρελκυστική στάση που κρατά η γείτονα χώρα, η Τουρκία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς, προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε, βεβαίως, με τον Εσθονό πρωθυπουργό -ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αργότερα την Κύπρο, σήμερα μέσα στην ημέρα και να συναντηθεί και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατήσει ζωντανό το διάλογο στο κυπριακό ζήτημα- και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και υπ? αυτή την έννοια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και να φροντίσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, να μείνει ο διάλογος ανοιχτός, αλλά να γίνουν και ουσιαστικά βήματα».
Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογο του για τις επαφές που είχε, αλλά και εκείνες που έπονται με ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, με στόχο τη σταθερότητα της περιοχής χωρίς εξάρσεις εθνικιστικές, αλλά με συζητήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά του, ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα, ειδικά σε αυτή την περίοδο και είπε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τις προτεραιότητες της Εσθονίας που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το β' εξάμηνο, αλλά και διμερείς σχέσεις.
Ο Γιούρι Ράτας σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, που πηγάζουν τόσο από το γεγονός ότι είναι χώρες- μέλη της ΕΕ, αλλά είναι και συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Ο Εσθονός πρωθυπουργός εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό και σημείωσε πως οι δύο χώρες συνεργάστηκαν εξαιρετικά στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Ακόμη, ο Γ. Ράτας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί και θα δείξει ότι είναι ενωμένη και πως όλοι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να έχουμε αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Πιστεύω πως είναι θεμελιώδους σημασίας να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά και ξανά ότι η ΕΕ είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Ο ρόλος της Προεδρίας είναι να αναζητήσει έναν κοινό παρανομαστή και μια ισορροπία -τη βέλτιστη ισορροπία- ανάμεσα στο νέο και το συμβατικό, στο ρίσκο και την ασφάλεια, στο μεγάλο και το μικρό, τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση» ανέφερε ο Εσθονός πρωθυπουργός .
Καταλήγοντας είπε: «Χρειάζομαι τη συνεργασία σου Αλέξη, και όλων των συναδέλφων μου στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία. Για να αναβαθμίσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να συνεχίσουμε να ζούμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας ψηφιακής πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν υπογράψει ήδη από το 2013 μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Σήμερα κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας και η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μνημονίου. Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία με την Εσθονία, καθώς εντάσσεται στον εθνικό μας στόχο για την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.
Η Εσθονία είναι μια από τις πιο προηγμένες κοινωνίες στον κόσμο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με την πιο πρόσφατη καινοτομία την κάρτα ηλε-διαμονής για τους αλλοδαπούς. Μάλιστα τα τελευταία δέκα χρόνια η Εσθονία υπήρξε ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για τους πολίτες της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.