Πολιτικη & Οικονομια

Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Η τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου (video)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι δεν θα έρθουν νέα επιπρ'οσθετα μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355714-737156.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν περιλαμβάνει εκταμίευση της δόσης, έχει εγκριθεί η τεχνική συμφωνία» διαβεβαίωσε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑϊ , ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι όλοι εργάζονται στην κατεύθυνση να οδηγηθεί το ΔΝΤ σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως χωρίς εφαρμογή μέτρων για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020.

Υπογράμμισε πως για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά οι δανειστές με τις παράλογες απαιτήσεις τους για πρόσθετα μέτρα 4,5 δις.

«Είχαμε πει πως πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και μία σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. Δεν υπάρχει και δεν καλλιεργήθηκε κανένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Αυτό το οποίο έχουμε πει καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι πως στο τέλος θα έχουμε μία συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος και θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η τελική ημερομηνία για την λήψη της απόφασης είναι πλέον σαφής και είναι η 15η Ιουνίου», είπε. 

Ερωτηθείς εάν είχαμε όντως επίθεση προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ από τους εταίρους του ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «σχεδόν τίποτε από όσα αναφέρθηκαν δεν είναι αλήθεια. Δεν δεχθήκαμε καμία πίεση για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. Το κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup δεν αναφέρει μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει και πρόταση για το ελληνικό χρέος η οποία δεν κρίθηκε επαρκής από μία σειρά χωρών στην Ευρώπη μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. 

Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα δεν είναι απλά μία υπόσχεση. Είναι κάτι σαφές και συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος. Ανάλογα με τις προβλέψεις που θα γίνουν από τη Γερμανία και το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο το ποίο περιλαμβάνει μη εκταμίευση δόσης. 

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία λύση που θα έχει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγεί το ΔΝΤ σε μία μελέτη που θα αναφέρει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Εννοείται πως τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα. 

Οι μοναδικοί οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στην καθυστέρηση της αξιολόγησης στην ελληνική πλευρά είναι τα εγχώρια μίντια και η αντιπολίτευση. Ο κ. Σχοινάς π.χ αναφέρει πως για την καθυστέρηση ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Για τις καθυστερήσεις δεν ευθυνόμαστε εμείς. Κάποιοι μας ζητούσαν 4,5 δις πρόσθετα μέτρα τα οποία ήταν αδύνατο να δεχθεί η ελληνική πλευρά». 

Σε ερώτηση για το εάν θα έρθουν στο τραπέζι και νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης και του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Όχι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα». 

Τέλος, για την εξαγορά του περίπου 20% του MEGA από τον κ. Σαββίδη ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «Εμείς εχθές είπαμε πως δεν πρόκειται να παρέμβουμε επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ αν υπάρχει νομικό θέμα να κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές. Δεν είμαι νομικός υπερασπιστής κανενός επιχειρηματία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν για ανίερες συμμαχίες με τραπεζικά ιδρύματα. Δεν βλέπω κανένα περίεργο θαλασσοδάνειο, δεν βλέπω μία παροχή έναντι αέρα στην υπόθεση του MEGA. Από την μεριά της κυβέρνησης υπάρχει η βούληση για απόλυτη διαφάνεια σε κάθε συναλλαγή. Αν κάποιος έχει ανίερες συνεργασίες με τις Τράπεζες αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε. Γιατί σας πειράζει που ένας επιχειρηματίας λέει καλά λόγια για την κυβέρνηση;».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά
Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά

«Η Ευρώπη σε πολλά σταυροδρόμια, παλεύει με τους δαίμονες και τις αντιφάσεις της. Η Ελλάδα, πάλι, είναι πιο ξέγνοιαστη. Αντί να πάει να ψηφίσει, πάει για μπάνιο. Αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι»

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.