Πολιτικη & Οικονομια

Στιγμές μιας ψηφοφορίας στη Βουλή που νικήθηκε από το Survivor

 Χλιαρή διαδικασία παράθεσης αριθμών και μετάθεσης ευθυνών

woman_1.jpg
Μαρία Αγγέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355171-736229.jpg
Θανάσης Καρατζάς

Αν και κατά τη διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έξω από τη Βουλή επικρατούσε χάος, με βροχή μολότοφ, κροτίδων λάμψης,  χημικών και πλήθος κόσμου να διαδηλώνει, στο εσωτερικό δεν υπήρχε καμιά ανησυχία.  Δεν έφτανε ο παραμικρός θόρυβος, σαν να επρόκειτο για δύο παράλληλους κόσμους.

Άλλωστε είναι πάντα σε ετοιμότητα η φρουρά. Αποδείχτηκε και  κατά τη ρίψη  φέιγ βολάν, από τα θεωρεία των καλεσμένων στα έδρανα, από μέλη της  νεολαίας της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Μαζί τους ήταν και ο Δημήτρης Στρατούλης. Το προεδρείο ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί τη δίωξή τους, αλλά η καχυποψία περίσσεψε για το πώς προμηθεύτηκαν τις άδειες για να βρεθούν στα θεωρεία.

Τα φέιγ βολάν ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από ένα τέτοιο γεγονός, καθώς δεν διέκοψε την ομιλία του ούτε για ένα δευτερόλεπτο.  Οι "ταραξίες" απομακρύνθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ελάχιστοι  βουλευτές έσκυψαν να δουν περί τίνος επρόκειτο, χαμογελώντας, διόλου ανήσυχοι. Για τους δημοσιογράφους δεν ήταν το ίδιο, καθώς άρχισε το πάνω κάτω στις σκάλες, τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα σε βουλευτές, προκειμένου να μάθουν από πού προέρχεται η προκήρυξη, ποιο το περιεχόμενό της και αν θα μπορούσαν να έχουν μια φωτογραφία από κινητό. 

Την παράσταση βεβαίως όπως αναμενόταν έκλεψε η υπουργός Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου, όπου τα φλας των φωτογράφων άστραφταν διαρκώς επάνω της.  Με ένα λευκό εφαρμοστό φόρεμα και ένα εντυπωσιακό σταύρωμα των ποδιών,  βρισκόταν, απαστράπτουσα,  στο κάδρο με τον πρωθυπουργό και το Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δικαιωματικά, αφού της ανήκει ένα σημαντικό τμήμα της νέας συμφωνίας ή του 4 μνημονίου όπως λέει η αντιπολίτευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Καθώς επρόκειτο για μια μάλλον χλιαρή διαδικασία παράθεσης αριθμών και μετάθεσης ευθυνών, οι μεγάλες κόντρες άλλωστε είχαν εξαντληθεί στις επιτροπές και νωρίτερα την ημέρα της ψηφοφορίας, η πλήξη  στα θεωρεία ήταν εμφανής, έως ότου οι φωτογράφοι ξαναέπιασαν τη μηχανή, με αφορμή τις όμορφες αστυνομικίνες και πρακτικογράφους της βουλής, που κινούνταν μέσα στην αίθουσα. Το σχόλιο από όλους ίδιο. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση, εκτός από τα τυπικά προσόντα τις διαλέγουν και με κάστινγκ. Το  ποιος ακριβώς έχει αναλάβει αυτό το ρόλο, είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε, έπεσαν ονόματα στο τραπέζι, αλλά εν τέλει δεν διαλευκάνθηκε. 

Κι εκεί που όλα κυλούσαν όπως αναμενόταν, ο Κώστας Καραμανλής τάραξε τα νερά, αφού τίποτα δεν συζητήθηκε περισσότερο από το τσίμπιμα του πρώην πρωθυπουργού στο μάγουλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μάλλον έμεινε σύξυλος, δείχνοντας να αιφνιδιάζεται ( δυσάρεστα) από μια τόσο διαχυτική χειρονομία.

Μετά τα  αίματα άναψαν. Η Φώφη Γεννηματά σηκώθηκε εκνευρισμένη και άρχισε, από τα έδρανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να φωνάζει προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για μεθοδεύσεις σχετικά με τη  σειρά των ομιλητών. Τη σειρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήθελε να απαντήσει στο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο χαρακτήρισε δευτερολογία, πάση θυσία  μάλλον πριν αρχίσει το survivor είπαν πολλοί, για ευνόητους λόγους.

«Είναι απλά ντροπή, δεν έδωσαν το λόγο στην κ Γεννηματά γιατί ο κ ΤΣΙΠΡΑΣ δεν θέλει ν αναμετρηθεί με το survivor! Ντροπή κ μόνο ντροπή!» έγραψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο Twitter.

Η κα. Γεννηματά μίλησε για «κακοστημένη παράσταση του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια ούτε στο διάλειμμα» ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον στον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό που έγινε και το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

"Δεν υπάρχουν σενάρια συνωμοσίας και στησίματα παράστασης. Για να μη θυμηθούμε επί πολλά χρόνια τι γινόταν μεταξύ 

Αφού ανέβηκε στο βήμα η κ Φώφη Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε εκ νέου γιατί ο πρωθυπουργός είχε εξαφανιστεί, ο οποίος εμφανίστηκε ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα.

Εν τέλει η Φώφη Γεννηματά βγήκε κερδισμένη καθώς απόσπασμα της ομιλίας της έπαιξε σε έκτακτο δελτίο στη διάρκεια των διαφημίσεων από το survivor, σηκώνοντας βέβαια  όλο το χαρτί της τηλεθέασης .

Τα έδρανα όμως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν άδεια, καθώς  με το που ολοκληρώθηκε και το σχόλιο του πρωθυπουργού, επί του σχολίου του Μητσοτάκη, η αίθουσα της Ολομέλειας σχεδόν άδειασε και οι βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν έφοδο στο καφενείο.

Η Έφη Αχτσιόγλου μπήκε στο χώρο του κυλικείου μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη, αρνούμενη σεμνά και ευγενικά  οποιαδήποτε επιπλέον πόζα από τους φωτογράφους. Δημοσιογράφοι και βουλευτές  άρχισαν την ανταλλαγή πληροφοριών, με το μέρος του κυλικείου που ανέχεται τους καπνιστές, να έχει γεμίσει ασφυκτικά, έως το μπαλκονάκι. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από το γραφείο,   φαίνονταν  πλέον ανακουφισμένοι, συζητώντας ότι ο πρόεδρος τους είχε καλύτερη εμφάνιση και ομιλία από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση, ξέροντας ότι έχουν εξασφαλίσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και βλέποντας τη διαδικασία να εξελίσσετε ομαλά, χωρίς απρόβλεπτα γεγονότα.

Η φρουρά είχε αναλάβει δουλειά και στο χώρο του κυλικείου, παραμονεύοντας τους φωτογράφους, που παραμόνευαν να φωτογραφήσουν τους βουλευτές με πιο χαλαρό ύφος, ίσως σε μια περισσότερο προσωπική στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει φωτογραφίες σε εκείνο το σημείο, ωστόσο να ζητάς από ένα φωτογράφο να σου δείξει τι έχει τραβήξει και να τον βάλεις να σβήσει την εικόνα με τα κεκάκια πάνω στο μπαρ, φρουράααα, είναι κάπως υπερβολή.

Περισσότερο συμπαθητικός ο  μπάρμαν του κυλικείου, εμφανώς κατάκοπος και με γραβάτα χαλαρωμένη, δεν προλάβαινε να γεμίζει ποτήρια με κρασί και ουίσκι, λέγοντας ωστόσο ότι η κρίση φαίνεται και στο καφενείο της Βουλής, αφού παλαιότερα οι βουλευτές  έπιναν πιο πολύ και τώρα λιγότερο,

twitter protothema,gr

Στο εντευκτήριο ενδιαφέρον προκλήθηκε όταν μπήκε στην αίθουσα ο  Κώστας Καραμανλής, με αρκετά στελέχη της ΝΔ.  Άλλωστε συνηθίζεται   να επιχειρείται σημειολογική ανάλυση των κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού, της μιας του λέξης και των συναναστροφών του.

 Η βασική παρέα του Κώστα Καραμανλή στο τραπέζι ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Κοντογεώργος, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Σάκης Ιωαννίδης.

twitter protothema. grΜόλις τελείωσε την ομιλία του, προσπαθώντας, μεταξύ άλλων,  να διασκεδάσει το σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το πάρτι των γενεθλίων του,  προσέτρεξε και ο Πάνος Καμμένος για να πει ένα "τα σέβη μου πρόεδρε".

Και βέβαια τα γέλια των βουλευτών και δημοσιογράφων προκάλεσε στο κυλικείο, η στιγμή που  η τηλεόραση έδειχνε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει στην ομιλία του το επικό "έτσι κι αλλιώς δεν μας βλέπει κανείς. 9 στους 10 βλέπουν survivor"

Ακολoύθησε η ψηφοφορία χωρίς  καμιά ανησυχία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν επέστρεψαν στην αίθουσα, ρίχνοντας μια ματιά στην τηλεόραση για να υπολογίσουν τη σειρά τους. Άλλοι περίμεναν το "σπασμένο τηλέφωνο" για να τρέξουν να προλάβουν. Μερικοί  ήταν ακόμη στο κυλικείο ενώ άκουγαν από την τηλεόραση ότι ήρθε η ώρα τους να δώσουν την ψήφο τους.

Όταν οι βουλευτές άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο η τάξη είχε αποκατασταθεί, διαδηλωτής δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, ούτε καν η  Ραχήλ Μακρή  με το μπλουζάκι που έγραφε "φρουράαα, φρουράαα.  Το μόνο που είχε απομείνει ήταν  ελαφρώς η μυρωδιά από τα χημικά.

Κατά τη μια το βράδυ εθεάθη στο γκαράζ της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης, που βρισκόταν στο κτίριο, παρά το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν προσήλθε  να ψηφίσει, ενώ  είχε τη δυνατότητα. Γεγονός που δείχνει ότι  σε κάθε περίπτωση η Χρυσή Αυγή θα προκαλούσε ένα σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή  προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση σχετικά με τα αντίμετρα. Ο Δένδιας ήταν μόνο η αφορμή.

Στο τέλος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε "Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των δανειστών . Είναι σειρά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο. Αναμένουμε από το Eurogroup μια απόφαση για το χρέος αντίστοιχη με τις θυσίες του ελληνικού λαού"

Εν αναμονή λοιπόν της Μ. Δευτέρας του ελληνικού χρέους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ