Πολιτικη & Οικονομια

Χαμός στη Βουλή για την ψήφιση της τροπολογίας για τα πρόστιμα από λαθρεμπόριο

«Φωτογραφική ρύθμιση για  Σαββίδη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο κακός χαμός έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής με αιτία τη βουλευτική τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη που κατατέθηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και παρέχει την απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την τροπολογία, την οποία έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τροπολογία η οποία είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως τροπολογία-ρουσφέτι.

Έπειτα από έντονη αντιπαράθεση ο πρωθυπουργός απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη o Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποσύρει τώρα τη τροπολογία και να έρθει ως υπουργική, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μην υπάρχουν σκιές ότι χαρίζονται πρόστιμα σε επιχειρηματίες για λαθρεμπόριο.

«Εγείρει πολλά ερωτηματικά που διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο, γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον κ. Τσίπρα να μην παίζει κρυφτούλι και να βάλει τον υπουργό Οικονομίας, που αποδέχτηκε την βουλευτική τροπολογία να πει ξεκάθαρα ποιόν επιχειρηματία αφορά, σημειώνοντας μάλιστα ότι κατά το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει δέκτη τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «είχε σκοπό η τροπολογία να προστατεύσει επενδυτές; Γιατί έρχεται η τροπολογία ως βουλευτική»;

«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιο βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι σε βάρος του Κοινοβουλίου γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει το κύρος του βουλευτή. Είπε μάλιστα ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτη να υπερασπιστεί την τροπολογία επειδή είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας.

«Αν θέλετε να εφαρμόσετε μεθόδους Μαδούρο, να πατέ στην Βενεζουέλα» ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου. «Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό αυτών που επιλεγούν να γίνουν καθεστώς». Καλώ την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιον άφορα αυτή η διάταξη επισήμανε.

«Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Παπαδημητρίου) έδωσε σαφείς εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό αποδέχεται την τροπολογία… Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαδικασία από πλευράς κλίματος. Η συνεδρίαση χθες έκλεισε με δήλωση του προεδρεύοντος που έκανε άψογα τη διαδικασία (σ.σ Κρεμαστινός). Η διαδικασία έχει περαιωθεί, πρόκειται για πολίτικο ζήτημα» απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο κ. Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ