Πολιτικη & Οικονομια

Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις - Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές

Για τα εισοδήματα του 2016

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348650-723756.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα στο TAXISnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αναφορικά με τα εισοδήματα του 2016. 

Σημειώνεται πως στο σύστημα έχουν ήδη ανέβει τα στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν αποστείλει οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σήμερα αναμένεται να αποτυπωθούν στους ειδικούς κωδικούς και τα στοιχεία για τους τόκους των καταθέσεων.

Βασικές αλλαγές οι οποίες έχουν επέλθει στη φετινή φορολογική δήλωση είναι, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση αναγραφής του IBAN τραπεζικού λογαριασμού, τόσο για τον σύζυγο όσο και για τη σύζυγο −ή για τα μέρη του Συμφώνου Συμβίωσης− για λόγους συμψηφισμών. 

Αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση ζευγαριών όπου ο ένας εκ των δύο είναι κάτοικος εξωτερικού, η εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνεται ξεχωριστά.

Επίσης, εάν ο φορολογούμενος απαιτείται να αλλάξει Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, θα εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη του κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ώστε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.

Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με τις αποδείξεις και την κατοχύρωση του αφορολογήτου, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αγορών μέσω πλαστικού χρήματος, οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν τις αποδείξεις.

Σε ό,τι αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αναφέρει ότι θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι, δηλαδή τελική προθεσμία θα είναι η 15η Ιουλίου. 

Με πληροφορίες από in.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ