Πολιτικη & Οικονομια

Οι ηθοποιοί απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση για αναδρομική επιστροφή χρημάτων από τις τιμητικές συντάξεις

«Οι καλλιτέχνες-δημιουργοί καλούμαστε να δώσουμε μάχη για την ίδια μας την υπόσταση και θα την δώσουμε» 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348168-722587.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΒΙΑΔΗΣ

«Να ανακληθεί τώρα η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία ζητά αναδρομικά επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες “τιμητικές” συντάξεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν  πως «οι συντάξεις αυτές ήδη περιορίσθηκαν σημαντικά και σε ύψος με διαρκείς περικοπές, καθώς μόλις πριν λίγους μήνες (από 1-1-2016) μειώθηκαν κατά 20%. Το αποκορύφωμα είναι η αναδρομική παρακράτηση χρημάτων. Το ποσό της παρακράτησης σε πολλούς συναδέλφους φθάνει στα 13.000 ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι θα παρακρατούνται  τα χρήματα για τα επόμενα 5.5 χρόνια!

»Συνολικά οι απώλειες έχουν μετατρέψει  τις “τιμητικές” συντάξεις σε συντάξεις επαιτείας, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών παραμένει άλυτο και ο χώρος των δημιουργών δέχεται συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία,  στα πνευματικά δικαιώματα.

»Οι καλλιτέχνες-δημιουργοί καλούμαστε να δώσουμε μάχη για την ίδια μας την υπόσταση και θα την δώσουμε. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της πενιχρής αυτής σύνταξης και συνολικά των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος».

Για αυτό και διεκδικούν:

  • Να ανακληθεί η απάνθρωπη απόφαση της περικοπής αναδρομικά των συντάξεων καλλιτεχνών και λογοτεχνών, με την οποία η Κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • Να επανέλθει η σύνταξη και οι προϋποθέσεις της στο επίπεδο που ήταν το 2007
  • Να δίνονται 100 πάλι συντάξεις ετησίως αφού αφορούν σε 36 κλάδους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ