Πολιτικη & Οικονομια

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο αν διαθέτει ανταγωνιστική οικονομία»

Εξέφρασε την ενόχλησή του σχετικά με τη δήλωση Γκάμπριελ για παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, μόνο αν έχει μία ανταγωνιστική οικονομία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι χρειάζεται χρόνο για αυτό, ο οποίος θα δοθεί. «Αν, όμως, ο χρόνος δεν χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επειδή αυτό είναι άβολο, τότε αυτό είναι ο λάθος δρόμος» είπε σχετικά.

Ο κ. Σόιμπλε άσκησε έντονη κριτική σήμερα στο γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με τη δήλωσή του ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Ο Γκάμπριελ, που είναι αντικαγκελάριος και κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σημείωσε στο Twitter: «Στην επόμενη συζήτηση για τα οικονομικά της Ευρώπης θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εξαιρετικό, δηλαδή να σηματοδοτήσουμε τη βούληση να πληρώσουμε περισσότερα».

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην προοπτική χορήγησης περισσότερης βοήθειας στη χώρα, σημειώνει το Reuters.

Ο Σόιμπλε δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι η πρόταση του Γκάμπριελ να δοθούν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ και την Ελλάδα «κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση» και στέλνει λάθος μήνυμα. «Ενοχλήθηκα που ο Γκάμπριελ, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, έδωσε στους Έλληνες ένα μήνυμα που δεν τους βοηθά, αλλά μάλλον τους δυσκολεύει περισσότερο να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», σημείωσε.

Λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στην ΕΕ, δεν θα λυθεί το πρόβλημα και θα δοθεί λάθος κίνητρο στις χώρες, είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά μάλλον η σωστή χρήση τους.