Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Να αποτρέψουμε την εξασθένηση των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής και σύγκλισης

Σε άρθρο του ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για Ευρώπη «αλά κάρτ»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Να αποτρέψουμε την εξασθένηση των ευρωπαϊκών πολιτικών της συνοχής και της σύγκλισης καλεί ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών, με αφορμή τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή πρέπει να έχει στο επίκεντρό της μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Αλλιώς, το ρήγμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών κοινωνιών συνεχώς θα διευρύνεται, όχι μόνο στις λιγότερο, αλλά και στις περισσότερο ισχυρές οικονομικά χώρες

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η προοδευτική Ευρώπη, τα συνδικάτα και οι κοινωνικές δυνάμεις, οι πολιτικοί χώροι της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας πρέπει να αναζητήσουν έναν νέο ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις».

Επίσης αναφέρει: «Είναι προφανές ότι η διακήρυξη των κρατών-μελών για "ολοένα στενότερη Ευρώπη" έχει χάσει τη δυναμική και το περιεχόμενό της. Αντίθετα αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η τάση ολοένα και περισσότερο για μια Ευρώπη "κατ' επιλογήν", δηλαδή μια Ευρώπη "α λα κάρτ"». Επικαλούμενος μάλιστα την πρακτική κλειστών συνόρων στο θέμα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να εκφυλιστεί η Ευρώπη σε μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια του άρθρου, παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Οι ορειβάτες που προχωρούν έχοντας ένα σχοινί να τους συνδέει, κινούνται με ενιαία ταχύτητα. Αν το καταργήσουν διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο με δυνατότητα για πολλές ταχύτητες. Επαφίεται στη δύναμη και τις ικανότητες του καθένα το να παραμείνει σε επαφή με την ομάδα των πιο ισχυρών ή να βαδίσει μόνος του, προς όποια κατεύθυνση νομίζει. Αυτό δεν σημαίνει ελευθερία, σημαίνει κατάργηση της ευθύνης…».